Search This Blog

Saturday, March 23, 2013

Sindiket sedut gas tumpasSatu sindiket mencuri gas domestik bersubsidi yang beroperasi di kawasan kilang haram di Kampung Sungai Purun, Semenyih, dekat sini, ditumpaskan sepasukan anggota penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Putrajaya, semalam.

Dalam serbuan jam 4.45 petang itu, pihak berkuasa turut merampas 600 tong mengandungi gas petroleum cecair (LPG) yang dianggarkan bernilai RM200,000.


Timbalan Pengarah Penguatkuasa (Pembangunan) KPDNKK Datuk Iskandar Halim Sulaiman berkata, serbuan bersepadu dilakukan 13 pegawai termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dibuat berdasarkan maklumat awam dan risikan selama tiga bulan.

Menurutnya, hasil risikan mendapati kilang itu dijadikan tempat memindahkan LPG dari tong gas domestik bersubsidi seberat 14 kilogram ke dalam tong gas industri sejak enam bulan lalu.


“Sebanyak 1,500 tong gas seberat 14 kilogram dirampas dengan 400 daripadanya berisi.


“Manakala, 200 tong gas seberat 50 kilogram semuanya berisi turut dirampas,” katanya.

Katanya, ketika serbuan, 15 pekerja berusia 15 hingga 40-an rakyat tempatan bersama seorang penyelia berusia 42 tahun ditahan sedang memindahkan gas berkenaan ke dalam tong gas industri dalam gudang yang dibina khas.


“Anggota sindiket menjalankan kegiatan mereka di sebuah kilang yang tersorok 200 meter dari jalan utama dan dilindungi dinding zink tinggi bagi mengelakkan ia dikesan pihak berkuasa.

“Siasatan awal mendapati sindiket ini bekerjasama dengan pemborong berlesen yang cuba meraih keuntungan lebih dengan menjual gas berkenaan kepada pengusaha industri tempatan,” katanya.


Iskandar berkata, pihaknya menjalankan siasatan lanjut mengenai pemilik tempat itu untuk tindakan dan kes disiasat mengikut Seksyen 20(1) Akta Kawalan Bekalan 1961.

No comments:

Post a Comment