Search This Blog

Wednesday, March 13, 2013

Sindiket dadah gabung, luas empayarKuala Lumpur: Sindiket pengedaran dadah antarabangsa kini dikesan bergabung dalam usaha meluaskan empayar perniagaan haram mereka di rantau ini dengan menjadikan Malaysia sebagai pusat operasi.

Taktik terbaru itu terbongkar dengan penahanan 10 anggota sindiket, termasuk enam warga Nigeria dan masing-masing seorang rakyat Pakistan, Guinea, Afrika Selatan serta Thailand pada 9 Mac lalu.
Semua suspek berkenaan berusia antara 28 dan 41 tahun, ditahan dalam lima serbuan serentak di beberapa kediaman mewah di Subang Jaya dan Petaling Jaya yang dipercayai dijadikan pusat kegiatan haram mereka.

Difahamkan, turut diberkas ketua sindiket berkenaan, tetapi suspek meninggal dunia selepas terjun dari rumah sewanya di tingkat tiga sebuah pangsapuri ketika cuba melarikan diri daripada serbuan.

Dalam serbuan itu kira-kira jam 10.30 pagi, polis turut merampas 10.1 kilogram heroin dan 1.2 kilogram syabu yang keseluruhannya bernilai lebih RM700,000 mengikut harga pasaran semasa.

Pelbagai negara

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman, Datuk Noor Rashid Ibrahim, berkata serbuan itu yang pertama seumpamanya membabitkan sindiket antarabangsa dianggotai pengedar dadah dari pelbagai negara.
“Ini menunjukkan perubahan trend apabila anggota sindiket mula bergabung dipercayai untuk meluaskan operasi dan rangkaian pengedaran mereka.

“Berdasarkan modus operandi digunakan, bekalan dadah diseludup masuk dari negara asal mereka sebelum diproses di sini dan dipasarkan dalam negara dan pasaran serantau,” katanya di sini, semalam.

Hadir sama Timbalan Pengarah I (Operasi/Risikan) Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman, Datuk Harris Wong Abdullah.

Turut dirampas dalam serbuan itu wang tunai RM25,000 termasuk dalam matawang Dolar Amerika, dipercayai digunakan dalam transaksi dadah berkenaan.

Noor Rashid mendedahkan sindiket terbabit menggunakan pelbagai helah bagi menyeludup masuk bekalan dadah berkualiti tinggi ke negara ini dengan menyembunyikannya dalam komponen alat ganti kenderaan.

"Hasil maklumat risikan menunjukkan dadah ini diseludup dalam kuantiti yang besar melalui jalan laut menggunakan kontena. Kita percaya masih ada lagi bekalan dadah yang disembunyikan dan usaha mengesannya, termasuk saki baki anggota sindiket sedang giat dilakukan,” katanya.

Katanya, semakan rekod mendapati semua suspek, termasuk ketua sindiket yang meninggal dunia masuk ke negara ini secara sah dan mempunyai visa pelajar.

No comments:

Post a Comment