Search This Blog

Wednesday, March 20, 2013

Serangan bom di universiti digagalkan


MIAMI 19 Mac - Satu serangan bom dan tembakan di sebuah universiti di Florida berjaya digagalkan dalam satu kejadian yang menyaksikan penyerangnya membunuh diri, semalam.
Kejadian itu bermula apabila loceng amaran kebakaran di universiti itu berbunyi pada kira-kira pukul 12.20 pagi (12.20 tengah hari waktu Malaysia) dan polis kampus di Universiti Central Florida di Orlando mendapat panggilan kecemasan tentang seorang lelaki membawa senjata.
Universiti itu dalam satu kenyataan menjelaskan, penyerang tersebut yang dikenal pasti sebagai James Seevakumaran, 30, terbunuh dengan menembak dirinya sendiri.
''Beratus-ratus pelajar dipindahkan dari kampus, dan universiti ditutup sehingga tengah hari.
''Polis menemui empat bahan letupan buatan sendiri dalam beg sandang, sepucuk pistol dan sepucuk raifal di asrama yang diduduki Seevakumaran,'' kata universiti itu.
Jelas Universiti itu, kelas dan operasi lain berjalan seperti biasa selepas bahan letupan itu dipindahkan dari tingkat tiga asrama Menara 1 yang diduduki Seevakunmaran.
''Seevakumaran merupakan pelajar yang mengikuti kursus Pentadbiran Perniagaan, namun tidak mendaftar sebarang kelas pada semester ini dan dalam proses dikeluarkan daripada biliknya itu.
''Seevakumaran mengambil masa yang lama merancang serangan keganasan. Berdasarkan siasatan awal, tiada individu lain dikenal pasti terlibat dan dia dipercayai bergerak berseorangan,'' kata universiti itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130320/lu_07/Serangan-bom-di-universiti-digagalkan#ixzz2O3W3IGYS
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment