seludup rokok
Anggota Maritim memeriksa barangan seludup dari bot pancung yang ditahan.
JOHOR BAHRU - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) Pangkalan Maritim Batu Pahat berjaya menggagalkan cubaan menyeludup 1,290 karton pelbagai jenis rokok putih dan keretek dianggarkan bernilai RM140,000 yang menggunakan sebuah bot pancung di perairan Parit Haji Salam, Batu Pahat, 10 Mac lalu.

Ketua Penguatkuasa Maritm Batu Pahat, Leftenan Komander Maritim Iskandar Ishak berkata, bot dipercayai dari negara jiran itu dikesan kira-kira jam 4.30 pagi berhampiran pantai Tanjung Api-api selepas anggota Maritim melakukan rondaan.

“Anggota terserempak dengan bot berkenaan yang berada dalam keadaan mencurigakan.

“Ketika bot laju Maritim menghampirinya, bot tersebut terus memecut laju ke kawasan berlumpur paya bakau.

“Malah tekong bot nekad meredah kawasan berlumpur untuk melarikan diri dan ianya gagal dikesan kerana keadaan gelap,” Katanya menerusi satu kenyataan di sini, semalam.

Iskandar berkata, hasil daripada pemeriksaan ke atas bot terbabit membawa kepada penemuan 23 guni berisi rokok yang ditutup dengan kanvas plastik.

“Bot berukuran 6 meter panjang yang menggunakan sebuah enjin Suzuki 30 kuasa kuda berserta rokok dirampas kemudian dibawa ke Jeti Maritim Pangkalan Batu Pahat untuk tindakan selanjutnya.

“Sehubungan kejadian itu, Maritim akan terus melakukan rondaan dan pemantauan di sempadan perairan negara bagi mencegah aktiviti penyeludupan dan jenayah Maritim,” katanya.

Justeru, beliau meminta orang ramai supaya membantu agensi penguat kuasa dengan melaporkan sebarang kes penyeludupan dan jenayah maritim yang berlaku.