Search This Blog

Wednesday, March 20, 2013

Penggodam dihukum penjara
New York: Seorang lelaki dihukum penjara tiga tahun lima bulan kerana menggodam dan mencuri data peribadi 120,000 pengguna iPad Apple Inc.

Antara mangsa termasuk beberapa datuk bandar, seorang penyampai berita televisyen dan tokoh Hollywood.
Andrew Auernheimer, 27, disabit kesalahan pada November lalu oleh juri di Newark, New Jersey membabitkan tuduhan konspirasi mengakses pelayan AT&T Inc tanpa kebenaran, dan satu tuduhan mencuri identiti.

Hukuman yang diputuskan hakim Susan Wigenton hampir dengan tuntutan pendakwa Jabatan Kehakiman supaya dia dipenjara selama 33 hingga 41 bulan.

Pendakwa berkata, hukuman penjara akan membantu menghalang penggodam menceroboh hak peribadi orang ramai di internet.

Antara mereka yang menjadi mangsa aktiviti Auernheimer itu termasuk penyampai berita ABC News, Diane Sawyer; Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg; Datuk Bandar Chicago, Rahm Emanuel dan penerbit filem Hollywood, Harvey Weinstein, kata pendakwa.

“Apabila sedar kesalahannya, Auernheimer mereka cerita bahawa dia cuba untuk menjadikan internet lebih selamat dan apa yang dilakukannya umpama memasuki pintu yang tidak berkunci,” kata pendakwa raya, Paul Fishman dalam satu kenyataan.
“Juri tidak termakan dengan semua itu dan begitu juga hakim ketika menjatuhkan hukuman.”

Auernheimer juga cuba mendapatkan keizinan mahkamah supaya dibebaskan dengan syarat tertentu.

Peguamnya berkata, tiada kata laluan yang digodam dan tempoh penjara lama tidak wajar kerana kerajaan baru-baru ini mendesak hukuman penjara enam bulan bagi seorang defendan dalam satu kes yang lebih serius.

Peguam bela, Tor Ekeland berkata anak guamnya itu akan membuat rayuan. Katanya, Akta Penyalahgunaan dan Pemalsuan Komputer tidak memberikan definisi jelas apakah maksud mengakses secara tidak sah. - REUTERS

No comments:

Post a Comment