Search This Blog

Sunday, March 24, 2013

Pasangan kekasih curi motorKuala Terengganu: Sepasang kekasih, licik menjalankan kegiatan curi motosikal dengan menjadikan kawasan surau dan masjid sebagai lokasi sasaran.

Sebelum melakukan jenayah itu, si lelaki akan menggunakan helah kononnya baru selesai mengerjakan solat apabila keluar dari surau atau masjid bagi mengelirukan orang ramai, sementara teman wanitanya menunggu di atas motosikal dinaiki mereka.


Taktik pasangan penjenayah berusia lingkungan 20-an itu dikesan melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV) sebuah kedai runcit ketika mereka melarikan sebuah Honda EX5 nombor pendaftaran WMW 5747 milik seorang jemaah yang menunaikan solat Maghrib di Surau Pak Wan Dollah, Kampung Gong Kemunting, berhampiran pasar raya Mydin Kuala Ibai, Khamis lalu.

Kehilangan kenderaan itu disedari mangsa yang juga jurugambar The New Straits Times Press (M) Berhad (NSTP) Terengganu, Aswadi Alias sebaik keluar dari surau yang terletak 200 meter dari rumahnya selepas selesai menunaikan solat, jam 7.30 malam.


Rakaman CCTV itu menunjukkan aksi seorang lelaki menunggang motosikal Honda EX5 bersama seorang gadis bertudung memberhentikan kenderaan di depan surau.


Sebaik berhenti, lelaki terbabit menanggalkan topi keledar dan meletakkannya di atas tembok surau berhampiran motosikal mangsa sebelum masuk ke surau.

Beberapa minit kemudian, lelaki yang kononnya baru selesai menunaikan solat dilihat keluar dari pekarangan surau sambil diperhatikan teman wanitanya yang menunggu di atas motosikal.


Lelaki berambut lurus terbabit kemudian memakai semula topi keledar yang diletakkan di atas tembok surau sebelum menghampiri motosikal mangsa.

Dalam tempoh tidak sampai satu minit, dia berjaya membuka kunci motosikal menggunakan peralatan khas sebelum beredar dari situ bersama pasangan.


Mangsa membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu, jam 12.55 tengah malam kelmarin.

No comments:

Post a Comment