Seorang kakitangan CIDB mengambil maklumat peribadi pekerja.
Seorang kakitangan CIDB mengambil maklumat peribadi pekerja.
Mashitah menunjukkan kad hijau CIDB miliknya.
Mashitah menunjukkan kad hijau CIDB miliknya.
ALOR SETAR - Enam kontraktor pembinaan bakal berdepan tindakan mahkamah atas pelbagai kesalahan tidak mematuhi peraturan di tapak pembinaan sekitar Kedah dan Perlis sejak tahun lalu.

Pengurus Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), Kedah/Perlis, Mashitah Mohd Mokhtar berkata, lima kes membabitkan kontraktor di Kedah dan satu kes di Perlis.

Menurutnya, empat kes sudah dibicarakan sejak tahun lalu sementara dua kes lagi akan dihadapkan ke mahkamah pada tahun ini selepas kertas siasatan siap dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

“Antara kesalahan dilakukan seperti menjalankan kerja-kerja pembinaan tanpa pendaftaran dan tidak membayar levi pada tempoh yang kita tetap di bawah Akta 520 CIDB. Semua kontraktor kerajaan dan swasta perlu mematuhinya.

“Kita juga akan mengambil tindakan menggantung atau menarik balik lesen terhadap kontraktor utama yang tidak mematuhi peraturan,” katanya kepada media ketika operasi penguatkuasaan bersepadu di antara CIDB dan agensi 2013, di tapak projek pembinaan Mergong, di sini semalam.

Hadir sama, Pengarah CIDB, Kedah/Perlis, Sharifudin Che Omar.

Dalam pada itu operasi penguat kuasa bersepadu bermula 10 pagi itu melibatkan lapan kakitangan CIDB, empat kakitangan Akademi Binaan Malaysia (ABM) Wilayah Utara, dua dari Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Kedah, empat kakitangan Imigresen, lima dari Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) dan dua dari Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerja (JKKP) Kedah.

Mashitah berkata, beberapa kesalahan yang dikenalpasti antaranya 15 pekerja pembinaan memiliki kad hijau CIDB tamat tempoh, sementara 20 lagi pekerja masih belum mendapat kad hijau kerana baru mula bekerja.

“Kita akan memberi notis kepada kontraktor terlibat untuk melakukan segera proses memperbaharui semula tempoh kad hijau berkenaan supaya jika berlaku sebarang kemalangan pekerja dilindungi insurans.

“Operasi ini lebih kepada meningkatkan kesedaran kalangan kontraktor supaya lebih mengambil berat soal kebajikan pekerja di tapak projek mereka dan kita akan terus melaksanakan operasi secara berterusan,” katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Kedah, Ahmad Fatahi Omar berkata, mereka menyokong penuh pelaksanaan operasi bagi meningkatkan kesedaran dalam kalangan kontraktor untuk mengurangkan risiko kemalangan pekerja di tapak pembinaan.

Menurutnya, mereka juga akan mengadakan sesi taklimat dan seminar kepada kontraktor supaya lebih mengutamakan keselamatan pekerja di kawasan projek pembinaan.