Pihak bomba memadamkan saki-baki kebakaran kilang di Kawasan Perindustrian Perai, semalam.
Pihak bomba memadamkan saki-baki kebakaran kilang di Kawasan Perindustrian Perai, semalam.
PERAI - Sebuah kilang membuat polisterin di Kawasan Perindustrian Perai musnah dalam kebakaran semalam.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri, Azmi Tamat berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 2.27 petang dan tiba di lokasi kira-kira tiga minit kemudian.

“Enam jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Perai, Butterworth, Perda dan Jalan Perak bersama 49 pegawai dan anggota bekerjasama memadamkan kebakaran dan api dapat dikawal dalam tempoh setengah jam.

“Tiga pasukan jentera sukarela turut membantu memadamkan api manakala pasukan Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) turut membantu merawat mangsa yang cedera.

“Lebih 90 peratus bahagian kilang musnah sepenuhnya malah kilang yang terletak di bahagian belakang premis turut rosak sedikit akibat kebakaran itu,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya tidak berhadapan dengan sebarang masalah dan api dapat dipadamkan dengan pantas walaupun tiupan angin yang agak kencang.

“Kedudukan kilang-kilang di sini amat dekat antara satu sama lain dan kami tahu yang kami perlu pantas mengawalnya sebelum merebak ke premis lain.

“Asapnya bukan sahaja tebal dan beracun, malah berlakunya satu letupan yang agak kuat disebabkan bahan polisterin yang mudah terbakar,” katanya.

Salah seorang pekerja, See Chang Wah, 38, berkata, dia ke kilang tersebut sejak tiga minggu lalu untuk membaiki mesin yang rosak.

“Tiba-tiba saya terdengar jeritan salah seorang pekerja dan kelihatan api mula marak.
“Saya cuba membantu dengan menggunakan alat pemadam api namun tidak berjaya dan masing-masing berlari keluar untuk menyelamatkan diri,” katanya.