Search This Blog

Wednesday, March 20, 2013

JPJ serah semula 1,394 kenderaan disita hari ini


Shah Alam: Sebanyak 1,394 kenderaan yang disita Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Selangor akan diserahkan semula kepada pemilik masing-masing melalui ‘Program Hari Pelepasan Kenderaan Sita’ di Ibu Pejabat JPJ Selangor, di Padang Jawa, di sini, hari ini.

Semua kenderaan yang dilepaskan pada program bermula jam 9 pagi sehingga 4 petang itu terdiri daripada kenderaan yang disita JPJ Selangor bermula 2010 hingga 28 Februari lalu membabitkan 995 motosikal, kereta (209) dan lori serta bas (190).


Pengarah JPJ Selangor Datuk Yusoff Ayob berkata, program itu bertujuan membantu pemilik berdaftar menuntut semula kenderaan mereka yang disita JPJ Selangor mengikut peruntukan Seksyen 64 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Pemilik kenderaan yang disita sebelum Jun tahun lalu tidak dikenakan saman serta bayaran sepanjang kenderaan mereka disita JPJ Selangor.


“Namun, pemilik kenderaan yang disita selepas Jun tahun lalu tidak perlu membayar saman, tetapi hanya perlu membayar bayaran sepanjang tempoh kenderaan mereka disita mengikut peruntukan Kaedah-Kaedah Pengangkutan Jalan 2012,” katanya.


Yusoff berkata, kadar bayaran sepanjang kenderaan berkenaan disita ialah RM50 sehari bagi motosikal, kereta (RM100 sehari), bas dan lori yang muatan tidak melebihi 3,000 kilogram (kg) (RM200 sehari) dan kenderaan berat muatan melebihi 3,000kg dikenakan bayaran RM300 sehari. Katanya, pemilik kenderaan yang disita dinasihatkan hadir ke JPJ Selangor untuk menuntut kenderaan mereka bagi mengelak mereka dikenakan pembayaran.

No comments:

Post a Comment