Search This Blog

Wednesday, March 20, 2013

Jabatan Perikanan tahan 16 nelayanBACHOK 19 Mac - Jabatan Perikanan Kelantan menahan lapan buah bot milik nelayan tempatan bersama lapan tekong dan lapan awak-awak kerana menangkap ikan dalam zon yang dikhaskan untuk nelayan tradisional.
Bot nelayan Zon A terbabit ditahan di kedudukan 1.8 kilometer dari pantai Tok Bali dan Bachok, dekat sini hari ini kerana tidak memiliki dokumen kebenaran Pukat Tunda Musim Tengkujuh (PTMT).
Pengarah Perikanan negeri, Datuk Mohamad Mat Saman berkata, operasi dijalankan selama dua jam bermula pada pukul 10 pagi hasil aduan nelayan tradisional yang terjejas pendapatan mereka.
"Kesemua bot terbabit ditunda masuk ke jeti penguat kuasa Jabatan Perikanan Tawang, dekat sini untuk siasatan dan tindakan lanjut," katanya ketika ditemui di pangkalan berkenaan di sini hari ini.
Menurut Mohamad, semua nelayan terbabit boleh didakwa mengikut Akta Perikanan 1985 dan jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan hukuman denda sebanyak RM500 atau bot dan peralatan menangkap ikan mereka boleh disita.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130320/je_03/Jabatan-Perikanan-tahan-16-nelayan#ixzz2O3WbgLV8
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment