Keadaan rumah sewa Norafedah yang hangus terbakar di Kampung Pasir Panjang, Kuala Terengganu.
Keadaan rumah sewa Norafedah yang hangus terbakar di Kampung Pasir Panjang, Kuala Terengganu.
Norafedah (kiri) yang hampir pengsan ditenangkan jiran.
Norafedah (kiri) yang hampir pengsan ditenangkan jiran.
KUALA TERENGGANU – Akibat terlalu terkejut, seorang suri rumah hampir pengsan setelah melihat rumah sewa yang didiaminya sejak 27 tahun lalu, musnah dalam kebakaran petang semalam, di Kampung Pasir Panjang.

Ketika kejadian, mangsa, Norafedah Katmin, 49, baru pulang dari Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu untuk menjemput anak keduanya, Fatin Pepak, 20, yang bekerja sementara di sekolah berkenaan.

“Saya keluar rumah kira-kira jam 2.45 petang untuk menjemput anak dan apabila pulang, saya ternampak asap tebal dan api begitu marak di bahagian dapur rumah.

“Pada masa itu saya tidak dapat berbuat apa-apa termasuk menyelamatkan dokumen-dokumen penting dan barang kemas yang disimpan di dalam rumah,” katanya.

Turut musnah dalam kebakaran itu, sebuah motosikal jenis Honda yang gagal diselamatkan dalam kejadian berkenaan.


Bersyukur anak selamat

Bagaimanapun, Norafedah redha dengan kejadian yang menimpa dan tetap bersyukur kerana dia serta empat lagi anaknya selamat berikutan ketika kebakaran berlaku, mereka tiada di rumah.

“Mujur anak-anak semuanya selamat dan suami, Pepak Jalal, 56, yang juga pengurus ladang di Durian Mentagau, Dungun sedang dalam perjalanan pulang setelah dimaklumkan kejadian ini,” katanya.


Dengar bunyi benda terbakar

Saksi terawal, Mohd Nazri Hassan, 30, berkata, ketika kejadian, dia berada di rumah ibu saudaranya yang bersebelahan dengan rumah mangsa.

“Saya dengar bunyi seperti sesuatu terbakar sebelum melihat api menjulang tinggi di rumah sebelah dan cuba memadamkan api.

“Sejurus kemudian, orang ramai mula datang dan bersama-sama membantu memadam kebakaran serta menelefon bomba kerana bimbang api akan merebak ke rumah berdekatan,” katanya.

Dalam pada itu, empat rumah berhampiran tempat kejadian berjaya diselamatkan apabila bomba bertindak pantas memadam kebakaran.


Bantuan telah dihulurkan

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Terengganu, Kamerul Bieza Mohamed Kassim yang mengesahkan kejadian itu berkata, pihaknya menerima panggilan kira-kira jam 3.06 petang.

“Seramai 15 anggota dengan kekuatan tiga jentera bomba berjaya memadamkan api dalam masa 10 minit.

“Ketika pihak bomba tiba dua minit kemudian, hampir 80 peratus rumah papan terbabit musnah dijilat api dan punca serta nilai kerugian masih dalam siasatan,” katanya.

Pegawai Pembangunan Dun Ladang, Datuk Wan Hisham Wan Salleh yang tiba di tempat kejadian berkata, bantuan segera berbentuk kewangan telah dihulurkan.

Beliau yang bersimpati dengan kejadian yang menimpa keluarga terbabit akan memastikan bantuan dapat dipercepatkan terutama kelengkapan persekolahan anak mangsa kebakaran.