Search This Blog

Wednesday, March 20, 2013

Bas terjunam ke dalam sungai


Orang ramai berkumpul bagi melihat bangkai bas yang terbalik selepas terjunam dari sebuah jambatan di Khed, daerah Ratnagiri, negeri Maharashtra, barat India, semalam. - Reuters
MUMBAI 19 Mac - Sekurang-kurangnya 37 penumpang terbunuh, manakala 14 lagi cedera setelah bas yang dinaiki mereka terjunam ke dalam sungai di negeri Maharashta, hari ini.
Menurut polis, kemalangan di Khed, daerah Ratnagiri, kira-kira 350 kilometer ke selatan Mumbai itu berlaku ketika bas tersebut dalam perjalanan dari Goa ke Mumbai.
"Kesemua penumpang yang cedera termasuk pemandu dibawa ke hospital untuk rawatan," katanya.
Beberapa gambar yang diambil dari tempat kejadian menunjukkan bas tersebut berada dalam kedudukan terbalik di bahagian air cetek.
Media tempatan melaporkan, terdapat pelancong asing yang menaiki bas tersebut, namun masih belum mendapat pengesahan daripada pihak polis.
Akhbar Press Trust of India semalam melaporkan, lebih 800 orang maut, manakala 2,411 cedera dalam beberapa kemalangan yang berlaku di lebuh raya Mumbai-Goa sejak 2010 hingga 2012.
Statistik dari Biro Rekod Jenayah Kebangsaan menunjukkan, kira-kira 110,000 orang maut dalam kemalangan jalan raya di India pada 2011 dengan purata lebih 300 orang terbunuh sehari. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130320/lu_06/Bas-terjunam-ke-dalam-sungai#ixzz2O39IfyB7
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment