Search This Blog

Wednesday, March 13, 2013

Amah dera bayi diperintah ke hospital sakit jiwa

Amah dera bayi diperintah ke hospital sakit jiwaYuliana diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi Kuantan untuk menjalani rawatan mental di hospital sakit jiwa. - Foto Mustaffa Kamal Kuantan: Mahkamah Tinggi di sini, semalam memerintahkan pembantu rumah warga Indonesia yang dihukum penjara 20 tahun kerana bersalah mendera bayi majikannya bulan lalu, dihantar ke hospital sakit jiwa untuk pemeriksaan mental selama tiga bulan.

Hakim Datuk Seri Mariana Yahya memerintahkan Yuliana, 23, untuk ditahan sementara di Hospital Permai, di Tampoi, Johor Bahru atau mana-mana hospital yang sesuai bagi membolehkan mental pembantu rumah berkenaan diperiksa doktor psikiatri.
Beliau juga menetapkan 20 Mei depan untuk sebutan semula kes bagi mendengar keputusan laporan pemeriksaan mental berkenaan.


“Selepas mendengar hujah peguam serta meneliti afidavit tambahan termasuk kenyataan kamu (Yuliana) kepada wakil Kedutaan Indonesia yang menemui kamu di Penjara Bentong pada 27 Februari lalu, bahawa kamu pernah menerima rawatan sakit mental di Hospital Medan, lapan tahun lalu.

”Selain itu, keluarga kamu yang berada di Medan yang dihubungi kedutaan turut mengesahkan penyakit dialami serta rawatan yang pernah dijalani kamu serta memaklumkan datuk kamu turut mempunyai penyakit yang sama.

“Berikutan itu, mahkamah ada sebab mencurigai tahap kewarasan mental kamu, jadi mahkamah memerlukan pengesahan doktor psikiatri dan kerana itu saya perintahkan kamu ditahan sementara di hospital sakit jiwa untuk diperiksa berdasarkan Seksyen 342 Kanun Tatacara Jenayah bagi membolehkan satu laporan dikemukakan pada prosiding akan datang,” katanya.

Dalam keputusannya juga, Mariana menolak permohonan asal peguam mewakili Yuliana untuk menangguh pelaksanaan hukuman sementara proses rayuan yang dikemukakan selesai.
Jumaat lalu, peguam T Vijayandran yang dilantik Kedutaan Indonesia mewakili Yuliana memohon penggantungan pelaksanaan hukuman penjara 20 tahun terhadap pembantu rumah terbabit bagi membolehkannya dihantar kepada pakar psikiatri untuk menjalani pemeriksaan keadaan mental.

Ketika prosiding berkenaan, Vijayandran memberitahu mahkamah bahawa perlakuan dan tindakan anak guamnya terhadap bayi berkenaan menunjukkan tanda penyakit mental dan perlu dihantar ke hospital sakit jiwa untuk pemeriksaan.

Namun, Timbalan Pendakwa Raya Nor Azizah Mohamad, bagaimanapun memohon mahkamah supaya mengetepikan permohonan itu atas alasan sepanjang lima hari di dalam tahanan dan siasatan polis, pembantu rumah terbabit tidak menunjukkan sebarang perlakuan atau keadaan yang tidak waras.

No comments:

Post a Comment