Search This Blog

Saturday, March 23, 2013

46 pengguna jalan raya disaman

46 pengguna jalan raya disaman
Pemeriksaan dijalankan ke atas penunggang motosikal.
PORT DICKSON - Sebanyak 46 saman atas pelbagai kesalahan dikeluarkan dalam satu operasi bersepadu di hadapan Balai Polis Lukut, di sini, kelmarin.

Operasi hasil kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) dan Jabatan Alam Sekitar (Jas) itu bermula kira-kira 9.30 pagi dan berakhir tiga jam kemudian.

Ketua Operasi, Asisten Superintendan Lee Kim Seng berkata, tujuan utama operasi diadakan untuk mengambil tindakan terhadap pesalah trafik di sekitar kawasan berkenaan dan pada masa sama, berusaha mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

“Selain itu, kita cuba menyedarkan pengguna jalan raya agar mematuhi peraturan lalu lintas yang telah ditetapkan demi kebaikan diri sendiri dan orang lain.

“Fokus utama kita pada hari ini (kelmarin) adalah membabitkan kesalahan seperti memasang cermin gelap yang tidak mengikut piawaian ditetapkan, pelepasan asap
kenderaan berlebihan sehingga mencemarkan alam sekitar dan ekzos diubah suai terlalu bising,” katanya yang juga Ketua Bahagian Ketenteraman Awam/Ketua Trafik Daerah Port Dickson.

No comments:

Post a Comment