Search This Blog

Sunday, March 24, 2013

45 maut terbakarBangkok: Lebih 40 orang terbunuh dan puluhan lagi cedera dalam kebakaran di khemah pelarian di utara Thailand, kata pihak berkuasa Thailand semalam.

Jurucakap pasukan penyelamat berkata, ratusan khemah perlindungan untuk pelarian Myanmar musnah dalam kejadian di Mae Surin di wilayah Mae Hong Son itu.


Katanya, sebahagian besar mangsa maut adalah wanita, kanak-kanak dan warga tua.

Gabenor Mae Hong Son, Narumol Paravat berkata, jumlah kematian setakat tengah hari semalam 45 orang. “Ia mungkin meningkat kerana operasi mencari dan menyelamat masih dijalankan,” katanya. Kebakaran malam kelmarin itu dipercayai berpunca daripada api yang menyambar khemah itu ketika pelarian memasak.


Keadaan cuaca panas, kering dan angin kencang menyebabkan api merebak dengan cepat membakar khemah diperbuat daripada buluh itu. Polis semalam berkata, kira-kira 400 khemah perlindungan rentung, manakala Biro Pencegah Bencana berkata, sekolah dan klinik serta dua gudang makanan turut musnah.


Kerajaan Thai mengarahkan siasatan segera dibuat berikutan kejadian kebakaran itu yang menempatkan secara kasar 3,700 pelarian. Terdapat 10 khemah di sempadan Thailand-Myanmar yang menjadi tempat perlindungan kira-kira 130,000 pelarian yang mula-mula tiba di situ pada 1980-an.

Kebanyakan pelarian berasal dari Karen, negeri di timur Myanmar yang menjadi kubu kuat pemberontak Kesatuan Kebangsaan Karen (KNU). - AFP

No comments:

Post a Comment