Search This Blog

Wednesday, March 13, 2013

30 rumah rosak akibat ribut di KulimKULIM: Sebanyak 30 rumah rosak dalam kejadian ribut petang semalam di Taman Mutiara, Sungai Kob dekat sini.

Ketua UMNO Cawangan Taman Mutiara, Dr Raja Zainol Raja Mohd Hashim, berkata dalam kejadian pada jam 5.20 petang itu, tujuh bumbung rumah diterbangkan angin kencang.
"Lebih 20 pokok besar sekitar kawasan itu turut tumbang dan pasukan Bomba dan Penyelamat dari Kulim Hi-Tech Park di sini dan Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Kulim dipanggil untuk membersihkan kawasan," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Katanya, Penyelaras Parlimen Padang Serai, Dr Chin Tung Leung dan petugas Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Kulim serta Jabatan Pembangunan Persekutuan Daerah Kulim membuat bancian mengenai kerugian yang dialami mangsa.

Sementara itu, Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Kulim, Rohana Mohd Yusuf, berkata JKM akan memberi bantuan segera kepada mangsa yang rumah mereka mengalami kerosakan teruk.

Seorang mangsa Ismail Hassan, 40, berkata ketika kejadian dia sedang bekerja di kilang Kulim Hi Tech dan dimaklumkan isterinya bahawa bumbung bahagian anjung rumahnya diterbangkan ribut.

Jirannya Rashid Shahrin, 40, seorang pemandu bas Rapid Penang berkata perkara sama berlaku kepada beliau, dengan bumbung anjung rumahnya yang berukuran 8x4 meter diterbangkan ke belakang rumah jiran bersebelahan.
Seorang pesara guru, Narimah Abdullah, 60, pula berkata ketika kejadian dia berada di rumah, tetapi hanya menyedari bumbung rumahnya tertanggal selepas hujan membasahi seluruh bahagian rumahnya yang lebih 13 tahun didudukinya.

- BERNAMA

No comments:

Post a Comment