Laporan Sinar Harian 10 Mac lalu.
Laporan Sinar Harian 10 Mac lalu.
MUAR – Polis menahan 23 pekerja asing yang terbabit dalam kejadian mogok di sebuah kilang di Kawasan Perindustrian Parit Jamil, dekat sini, Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Muar Asisten Komisioner Mohamad Nasir Ramli berkata, pihaknya menahan pekerja asing terbabit sehingga hari ini bagi membantu siasatan.

Menurutnya, penahanan kumpulan pekerja terbabit yang merupakan warganegara Nepal itu selepas pengurusan kilang membuat laporan polis.

“Mereka akan disiasat mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan kerana merusuh. Pihak polis masih memantau kilang berkenaan selain menunggu laporan untuk tindakan selanjutnya,” katanya pada sidang media di Maktab Teknik PDRM di Bakri, dekat sini, semalam.

Hadir sama, Timbalan Ketua Polis Johor, Datuk Ismail Yatim dan Timbalan Ketua Polis Daerah Muar, Superintendan Sahadan Jaafar.

Terdahulu, akhbar ini melaporkan lebih 100 pekerja asing mengadakan mogok dan bertindak ganas hingga mencederakan seorang pengurus serta penyelia kilang dalam kejadian sekitar jam 3 petang, Jumaat lalu.

Difahamkan, insiden mogok itu berpunca daripada rasa tidak puas hati pekerja terbabit kepada pengurusan kerana menangguhkan perlaksanaan gaji minimum.

Selain mencederakan pengurus serta penyelia, kumpulan pekerja asing terbabit turut membaling batu hingga menyebabkan kerosakan cermin pejabat kilang berkenan.