Search This Blog

Sunday, March 24, 2013

20 maut konflik penganut Buddha-Muslim Myanmar24 Mac 2013
YANGON – Sekumpulan sami Buddha bersama beberapa lain yang bersenjatakan pedang dan parang muncul di Meiktila, sebuah bandar tengah Myanmar, yang berhadapan dengan konflik sehingga membawa kepada kematian kira-kira 20 orang.

Menurut pegawai tempatan, ahli komuniti Buddha dan Islam di bandar Meiktila telah bertempur minggu lalu selepas pertikaian tercetus pertelingkahan antara pemilik kedai emas beragama Islam dan dua penjual beragama Buddha Rabu lalu, hingga meledakkan ketegangan kaum.

Susulan pemberontakan itu, beberapa rumah, sekolah dan masjid telah dibakar sehingga menyebabkan beribu-ribu penduduk meninggalkan kediaman mereka selepas masalah mazhab sama berlaku dan membunuh puluhan orang di barat Myanmar tahun lepas.

Lewat malam Jumaat lalu, Presiden Thein Sein mengumumkan di televisyen bahawa empat negeri di rantau ini terjejas dan diletakkan di bawah keadaan darurat.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan Amerika Syarikat (AS) turut menyatakan kebimbangan mengenai keganasan yang berlaku di bandar tepi tasik itu, kira-kira 100 kilometer dari selatan Mandalay.

Ahli Parlimen pembangkang untuk Meiktila, Win Htein berkata, angka maut akibat konflik di bandar tersebut telah meningkat kepada kira-kira 20 orang - kebanyakan mangsa adalah orang Islam di mana mayat-mayat mereka ditemui hangus mayat di tepi jalan.

"Saya tidak pernah melihat skala keganasan sebelum ini dalam hidup saya.

“Kejadian yang berlaku amat menyedihkan kerana masyarakat setempat sebelum ini hidup dengan aman,” katanya.

Sebelum ini, Myanmar bebas daripada penindasan tentera dan telah mengambil beberapa langkah penting ke arah demokrasi dalam tahun-tahun kebelakangan ini di bawah Presiden Thein Sein.

Namun, usaha itu telah dibelenggu oleh serangan keganasan etnik dan beberapa penganalisis mengatakan adalah kesan sampingan daripada perubahan iklim politik.

No comments:

Post a Comment