Search This Blog

Saturday, February 16, 2013

Tuntut kenderaan sebelum dilelongKuala Lumpur: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Wilayah Persekutuan meminta lebih 400 pemilik kenderaan yang disita hadir membuat tuntutan sebelum dilelong tidak lama lagi.

Kenderaan berkenaan kini tersadai di depoh JPJ sejak 2011 kerana pemilik tidak tampil menuntut kenderaan mereka.


Pengarah JPJ Wilayah Persekutuan Mohd Nadzri Osman berkata, sebahagian besar kenderaan terdiri motosikal dan kereta itu disita kerana pelbagai kesalahan lalu lintas melalui operasi di seluruh Lembah Klang.

Katanya, kesemua kenderaan disita sudah diberi notis peringatan kepada pemilik selepas tempoh tiga bulan disita, namun mereka tidak menuntutnya.


“Sekiranya pemilik tidak hadir dalam tempoh ditetapkan, kita akan memohon keputusan mahkamah supaya lucut hak milik sebelum dilelong atau dilupuskan.


“Kebanyakan pemilik tidak menuntut kenderaan mereka kerana enggan membayar kos tuntutan dan membiarkan ia tersadai di depoh,” katanya pada sidang media selepas operasi sempena Tahun Baru Cina di Stesen Komuter Taman Wahyu, semalam.

Operasi berkenaan dijalankan sejak 3 Februari lalu yang berakhir esok dan sepanjang tempoh itu sebanyak 41 saman dikeluarkan termasuk 216 saman dikenakan terhadap pengguna motosikal yang tidak memiliki lesen memandu.

No comments:

Post a Comment