Search This Blog

Saturday, February 9, 2013

Dua maut, tujuh cedera nahas berasingan

Keadaan bas dan kereta yang bertembung di Jalan Salleh, Muar, semalam. - Foto Shahrul M ZainKeadaan bas dan kereta yang bertembung di Jalan Salleh, Muar, semalam. - Foto Shahrul M Zain Muar: Dua maut dan tujuh cedera dalam dua kemalangan berasingan masing-masing, di Jalan Salleh dekat Taman Cemerlang, di sini, dan Kilometer 133 Lebuhraya Utara Selatan dekat Pagoh semalam.

Dalam kejadian di Jalan Salleh pada jam 5.45 pagi, Lim Pang Hong, 23, maut selepas kereta Perodua Kancil dipandunya bertembung dengan bas persiaran, yang membawa 16 penumpang.
Kenderaan terbabas


Pang Hong bersama empat rakannya dikatakan dalam perjalanan pulang ke rumah di Parit Setongkat dekat Jalan Salleh apabila kereta mereka terbabas ke lorong bertentangan dan bertembung dengan bas persiaran dari arah Muar ke Johor Bahru.

Pang Hong mati di tempat kejadian, manakala empat rakannya hanya cedera ringan dan dirawat di Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF).

Di Pagoh, hasrat empat beranak meraikan sambutan Tahun Baru Cina di Ipoh tidak kesampaian, apabila kereta dinaiki terbabas menyebabkan seorang maut di Lebuhraya Utara Selatan jam 11.30 pagi.

Chong Tum Tuck, 64, mati di lokasi akibat patah leher.
Isterinya, Leong Mun, 58, dan dua lagi ahli keluarga mereka, Chong Ah Kaw, 69, dan Chang Guiqin Jacqueline, 22, cedera dan di rawat di HPSF.
Perjalanan ke Ipoh

Mangsa bersama ahli keluarganya itu dalam perjalanan dari Johor Bahru ke Ipoh, bercuti sempena Tahun Baru Cina.

Kereta Toyota Camry dipandu mangsa terbabas sebelum terbalik ke parit berdekatan dipercayai akibat hujan lebat.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Mohamad Nasir Ramli, berkata mayat mangsa dihantar ke HPSF untuk bedah siasat sebelum dituntut ahli keluarganya.

No comments:

Post a Comment