Tak bayar hutang, suami isteri diculik
Kesemua suspek ditahan reman sehingga Jumaat ini.
KOTA BHARU – Angkara gagal melangsaikan hutang RM10,000, sepasang suami isteri berdepan detik cemas diculik 11 penjenayah dalam kejadian di sebuah rumah belakang Hospital Universiti Sains Malaysia di sini, Khamis lalu.

Bagaimanapun, dengan ketangkasan polis, lelaki warga Myanmar bersama isteri, seorang wanita tempatan dari Perak itu berjaya diselamatkan selepas empat jam laporan diterima.

Ketua Polis daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Azham Othman berkata, polis menerima maklumat daripada mangsa yang berusia 30 tahun selepas lelaki itu berjaya meloloskan diri dengan berbuat helah cuba untuk mendapatkan wang yang diminta.

Katanya, kejadian berlaku pada jam 12.30 pagi ketika mangsa dan isterinya yang berusia 23 tahun berada di rumah sebelum didatangi empat lelaki memaksa mereka masuk ke dalam sebuah kereta lalu dilarikan sejauh 217.22 kilometer ke Jertih.

“Sebelum ditarik masuk ke dalam kereta, mangsa beberapa kali ditampar penculik berkenaan sebelum disuruh duduk di bahagian belakang sementara isterinya pula duduk di bahagian penumpang hadapan.

“Dua daripada empat lelaki itu pula mengekori dengan sebuah lagi kereta lain di belakang. Mereka dikurung di sebuah rumah di Apal, Jertih dengan kawalan empat lagi lelaki lain di situ,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis daerah Kota Bharu di sini, tengah hari
semalam.

Azham berkata, ketika dikurung, seorang daripada penjenayah itu meminta wang RM10,000 sebelum mangsa membuat helah untuk cuba mendapatkan wang terbabit di Melor.

“Kira-kira jam 2 petang, dua daripada penjenayah itu membawa mangsa ke Melor sementara isterinya masih lagi ditahan penculik di Jertih dengan alasan wanita itu akan dibebaskan selepas wang diserahkan.

“Mangsa kemudian sekali lagi membuat helah berpura-pura mengambil wang dengan dua penculik itu menunggu di kawasan tapak pembinaan di Taman Tengku Ahmad Rithauddeen. Dia kemudian lari menyelamatkan diri dengan meminjam motosikal rakannya lalu menuju
ke balai polis berhampiran,” katanya.

Empat jam selepas itu, polis berjaya mengesan tempat isteri mangsa dikurung dan berjaya menahan 11 suspek berusia antara 25 hingga 45 tahun iaitu masing-masing dua lelaki dan dua wanita tempatan, enam lelaki Myanmar bersama seorang wanita warganegara sama.

Siasatan awal mendapati kesemua suspek warga asing berkenaan tidak memiliki dokumen sah tinggal di negara ini. Kes disiasat mengikut Seksyen 363 Kanun Keseksaan kerana menculik dan Seksyen 385 Kanun Keseksaan kerana peras ugut.