Search This Blog

Saturday, February 9, 2013

Perompak tersalah mangsa


pix_topright
Malang bagi seorang daripada empat penjenayah yang cuba merompak sebuah rumah di Kediaman Pegawai Kanan Kerajaan Assam Kumbang di sini, apabila dia terbunuh akibat terkena berapa das tembakan oleh pemilik rumah berkenaan iaitu bekas timbalan ketua polis daerah di Kedah, awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 pagi itu, seorang perompak yang bertopeng dan bersenjatakan parang mati akibat ditembak kira-kira 100 meter dari rumah berkenaan ketika cuba melarikan diri bersama rakan-rakannya.


Pemilik rumah berkenaan, Abd Jalil Abd Wahab, 63, iaitu bekas Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Setar, Alor Setar berkata, hanya menyedari sesuatu tidak kena apabila anak perempuannya menjerit meminta tolong sambil mengetuk pintu biliknya bertalu-talu.

“Saya bersama isteri, Azizah Saad, 61, yang terjaga daripada tidur berasa tidak sedap hati dan mengambil pistol yang diletak di tepi almari.


“Sebelum membuka pintu bilik saya sempat melihat paparan kamera litar tertutup (CCTV) dalam bilik tidur saya untuk memastikan keadaan di luar bilik dan terkejut melihat beberapa lelaki dewasa berdiri di hadapan pintu biliknya.


“Saya jadi berang apabila mendapati penjenayah menjadikan anak saya sebagai ‘umpan’ bagi memaksa saya membuka pintu.

“Saya membuka pintu perlahan-lahan sebelum melepaskan tembakan ke arah penjenayah yang ketika itu tidak menyangka saya memiliki senjata api,” katanya.


Menurutnya, selepas tembakan pertama, dia melepaskan beberapa das lagi tembakan yang dipercayai mengenai penjenayah terbabit.

“Kumpulan penjenayah itu kelam-kabut melarikan diri, tetapi saya tidak bertindak mengejar mereka kerana memikirkan keselamatan anak, menantu serta cucu yang berada di rumah ketika itu. “Saya hanya mendapat tahu seorang penjenayah dipercayai warga Indonesia mati tidak jauh dari rumah saya,” katanya yang sudah bersara sebagai polis pada 2005, Sementara itu, anaknya yang dijadikan tebusan, Jazlina Abd Jalil 28, berkata, kumpulan penjenayah menawannya ketika dia sedang tidur bersama suami, Adi Hafiz Yusop, 34, di tingkat atas.

No comments:

Post a Comment