Search This Blog

Monday, February 18, 2013

Dua lelaki larikan tiga dulang rantai emas di Selayang Baru


KUALA LUMPUR: Dua lelaki bersenjatakan parang dan tukul melarikan tiga dulang mengandungi rantai emas bernilai kira-kira RM200,000 dalam kejadian menyamun sebuah kedai emas yang terletak di hadapan Balai Polis Selayang Baru dekat sini, hari ini.

Dalam kejadian samun jam 10.15 pagi itu, dua suspek menerpa masuk ke dalam kedai emas berkenaan dengan bersenjatakan parang dan tukul yang mana tukul itu digunakan untuk memecahkan cermin ruang pameran.
Pemilik kedai yang hanya ingin dikenali sebagai Kak Su berkata ketika kejadian tiada pelanggan di dalam premis dan suaminya keluar untuk minum.

"Ketika kejadian dua penyamun itu masuk dan terus memecahkan cermin ruang pameran mengunakan tukul lalu mengambil tiga dulang mengandungi rantai emas dan terus melarikan diri menggunakan sebuah motosikal jenis Honda Ex5 yang diletakkan di lorong belakang kedai," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian.

Beliau berkata, kedua-dua suspek memakai helmet dan vest berwarna hijau dan oren.

Mohamad Zaki Alias, 23, yang ketika itu berada di sebelah kedai yang disamun yang juga merupakan sebuah kedai emas, berkata beliau mendengar bunyi pecah dan suara meminta tolong dari pemilik kedai yang dirompak itu.

"Saya keluar dan terus mengejar penyamun itu dan sempat bergelut tetapi gagal menahan suspek," katanya.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah ketika dihubungi berkata pihaknya menerima laporan mengenai kejadian itu.

"Pemeriksaan kita di tempat kejadian menemui tukul yang digunakan untuk memecahkan cermin ruang pameran. Premis itu tiada rakaman kamera litar tertutup (CCTV) tetapi kami boleh memperoleh rakaman CCTV dari kedai berdekatan," katanya.

Abdul Rahim berkata, individu yang berada di premis berkenaan selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Katanya, ia adalah kali pertama premis berkenaan disamun dan kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana melakukan samun bersenjata.

- BERNAMA

No comments:

Post a Comment