Search This Blog

Monday, February 4, 2013

‘Lesen tertinggal di rumah’
Shah Alam: “Tolong tuan, jangan tahan saya. Saya ada lesen memandu, tapi tertinggal di rumah,” itu antara alasan seorang mat rempit yang ditahan kerana cuba melarikan diri dalam Ops Samseng Jalanan dan Cegah Lumba Haram di Dataran Shah Alam, di sini, awal pagi semalam.

Remaja berusia 20-an itu cuba melarikan diri sebaik melihat kelibat anggota polis yang mengadakan sekatan jalan raya di kawasan itu.


Namun, kecekapan anggota polis yang berpakaian awam berjaya menahan lelaki terbabit.Walaupun memberikan alasan lesen memandunya tertinggal di rumah, lelaki terbabit disaman kerana kegagalan mengemukakan lesen memandu ketika diminta polis adalah satu kesalahan. Pegawai Penguat kuasa Trafik Shah Alam Inspektor Ahmad Fazuan Md Zain berkata, selain polis, operasi bermula jam 2 pagi itu mendapat kerjasama pelbagai agensi kerajaan seperti Dewan Bandaraya Shah Alam (MBSA).


Menurutnya, dalam operasi itu, 253 kenderaan diperiksa dan 204 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan antaranya lesen memandu dan cukai jalan tamat tempoh. Dalam operasi berkenaan, 54 motosikal dan dua kereta disita dibawa ke Balai Polis Seksyen 9 untuk pemeriksaan lanjut. “Operasi ini adalah usaha berterusan pihak berkuasa untuk mengekang gejala lumba haram dalam kalangan remaja dan Dataran Shah Alam dikesan antara tempat yang menjadi tumpuan mat rempit untuk berlumba dan melakukan aksi berbahaya.


“Tindakan mereka bukan saja membahayakan diri sendiri, tetapi turut membahayakan pengguna jalan raya yang lain,” katanya, semalam.

No comments:

Post a Comment