Search This Blog

Monday, February 18, 2013

Jari kaki mereputSeorang wanita kini menderita akibat penyakit Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) atau lupus sejak 15 tahun lalu sehingga menyebabkan beberapa jari kakinya mereput hingga terpaksa dipotong bagi mengelak jangkitan kuman yang boleh membahayakan nyawanya.

Norhazani Ahmad, 32, yang kini menetap di Kampung Tanjung Kapur, dekat sini dikesan menghidap penyakit itu sejak berusia 17 tahun ketika dia membuat persiapan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada 1998.


Katanya, dia tidak dapat memberi perhatian sepenuhnya terhadap pelajaran ketika itu kerana kesihatannya terganggu. Dia berkata, penyakit itu berpunca selepas dia diserang demam berpanjangan selama tiga bulan dan keguguran rambut yang teruk.

“Doktor di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) mengesahkan saya mengidap SLE.


“Akibatnya, beberapa jari tangan dan kakinya reput serta hitam. Malah ketika mencuci tiga jari kaki kiri, isinya terkeluar.


“Keadaan sama berlaku pada jari kaki kanan sehingga menyebabkan doktor terpaksa memotong jari telunjuk kaki mengelak jangkitan kuman pada 30 April tahun lalu di HSB,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.

“Saya membuat permohonan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Kubang Pasu dan berharap ia diluluskan dengan segera untuk membantu meringankan beban saya alami sekarang,” katanya.


Sementara itu, Pengarah JKM Kedah Zulkiply Ramli ketika dihubungi berkata, pihaknya menerima permohonan Norhazani pada 7 Februari lalu dan pihaknya meluluskan permohonan berkenaan untuk Bantuan Am RM250 sebulan berkuat kuasa serta-merta.

No comments:

Post a Comment