Search This Blog

Monday, February 18, 2013

‘Gurauan terakhir ayah’“Muka ayah nampak berseri dan ceria selepas pulang dari Johor Bahru. Dia tersenyum sambil bergurau dan tidak sangka itu adalah gurauan terakhir,” kata penyampai radio Suria FM, Linda Onn mengenai bapanya, Onn Chik, 80, akibat serangan jantung, awal pagi semalam.

Menurutnya, arwah bapanya menghembuskan nafas terakhir di Hospital Ampang jam 2.30 pagi selepas muntah dan pening di rumah Linda di Bukit Indah Ampang, jam 10 malam. Arwah kemudian dibawa ambulans ke hospital dan diberi bantuan pernafasan.


“Ayah pernah diserang sakit jantung pertama kali sebelum Aidilfitri tahun lalu dan menghidap penyakit kencing manis. Ketika mendapatkan rawatan kali ini, jantungnya berhenti 10 minit sebelum diberi bantuan pernafasan,” katanya.

Linda atau nama sebenar Rozlindah Onn, 35, berkata, bapanya ketika itu tidak sedarkan diri dan sempat memberi kata semangat ke telinga. Dia bergegas dari lokasi rakaman, program Mimpi Ke Bintang di Angkasapuri selepas mendapat panggilan telefon daripada kakaknya.


“Kali terakhir saya bersembang dengannya sebelum ke lokasi rakaman. Dia seorang yang sentiasa menitip pesanan pada saya mengenai menjaga solat dan perniagaan. Malah, ayah sempat membeli pakaian baru sebelum pulang ke Kuala Lumpur,” katanya.


Allahyarham meninggalkan balu, Saadiah Khamis, 70, empat anak dan 13 cucu dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Bukit Teratai, Cheras jam 12.30 tengah hari semalam.

No comments:

Post a Comment