Search This Blog

Saturday, February 9, 2013

Feri karam, lebih 50 hilangGambaran keadaan feri di Bangladesh yang sarat dengan penumpang. Dalam kejadian semalam lebih 50 orang dilapor hilang selepas sebuah feri membawa lebih 100 penumpang karam di Sungai Meghna setelah berlanggar dengan sebuah bot membawa pasir. - AFP
DHAKA 8 Feb. - Berpuluh-puluh penumpang dikhuatiri terbunuh, selepas sebuah feri yang membawa lebih 100 penumpang karam setelah terlibat dalam satu nahas di sebatang sungai di Bangladesh, hari ini.
Feri tersebut melalui Sungai Meghna, berdekatan bandar Gazaria di daerah tengah Munshiganj, pada kira-kira pukul 8 pagi (waktu tempatan), sebelum ia berlanggar dengan sebuah bot yang membawa pasir.
Beberapa penumpang berjaya menyelamatkan diri dengan berenang ke tebing sungai ketika bot itu tenggelam dengan pantas, sementara selebihnya masih hilang.
Pegawai Daerah Munshiganj, Saifuddin Badal berkata, lebih 50 penumpang dikhuatiri hilang dan 25 lagi berjaya menyelamatkan diri.
Saifuddin berkata, feri MV Sarosh itu membawa penumpang dari ibu negara Dhaka ke daerah tenggara Chandpur.
“Bot penyelamat dihantar ke tempat kejadian dan kami berharap dapat menunda kapal tersebut secepat mungkin," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130209/lu_04/Feri-karam-lebih-50-hilang#ixzz2KPz1kQRQ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment