Enam ditahan minum minuman keras
Salah seorang pegawai melakukan pemeriksaan tahap alkohol.
KLUANG - Enam individu ditahan Penguatkuasa Pejabat Agama Islam Johor daerah Kluang kerana kesalahan minum minuman keras di sebuah pusat karaoke di sini, awal pagi semalam.

Ketua Bahagian Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Kluang, Anuar Kosnin berkata, seramai 25 anggota terlibat dalam  operasi tersebut.

Menurutnya, pihaknya menahan empat lelaki dan dua wanita berumur lingkungan 19 hingga 25 tahun selepas ujian pernafasan dilakukan, mereka kemudian dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kluang.

“Semua yang ditahan akan didakwa di bawah Seksyen 19 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Johor 1997 dan jika sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM3,000 atau enam bulan penjara,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Dalam operasi sama, turut ditahan lima lelaki berumur lingkungan 19 hingga 25 tahun dan seorang wanita berusia 33 tahun yang duduk bergelap di sebuah bilik pusat karaoke tersebut.

Anuar berkata, situasi mereka boleh mengundang pelbagai spekulasi kerana duduk sebilik tanpa menghidupkan lampu.

“Mereka bebas daripada minuman keras, namun, akan disiasat di bawah Seksyen 27 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Johor kerana berada dalam bilik gelap bersama bukan muhrim,” katanya.