Search This Blog

Thursday, February 21, 2013


Budak maut kurang air
 3  0 Google +0  1  0 Cetak
Dungun: “Dia muntah hijau selepas minum sebotol susu,” kata Ramlah Othman, 58, menceritakan saat sebelum cucunya, Nur Azmaniena Azman, 3, meninggal dunia dipercayai akibat kekurangan air dalam badan di rumahnya di Jalan Lapangan Terbang, di sini, kelmarin.

Ramlah berkata, sebelum kejadian, dia dan cucunya itu tidur di ruang tamu jam 2 petang sebelum Nur Azmaniena yang tinggal dengannya sejak setahun lalu, terjaga dan meminta susu.


“Nur Azmaniena gemar minum susu pekat manis dan dia minum sambil bermain-main di sisi saya.

“Bagaimanapun, sebaik habis sebotol susu tiba-tiba dia muntah dan rebah,” katanya.


Ramlah berkata, cucunya itu kelihatan tidak bermaya lalu dia menjerit memanggil suaminya, Awang Latif, 69, yang ketika itu mandi.


“Saya bergegas dan meminta bantuan jiran yang kemudian melakukan pemeriksaan dan memberitahu cucu saya sudah tidak bernyawa,” katanya ketika ditemui di bilik forensik Hospital Dungun di sini, sementara menunggu jenazah cucunya dibedah siasat, semalam.

Menurutnya, dia dimaklumkan doktor bahawa cucunya itu meninggal dunia kerana kekurangan air dalam badan.


Ramlah berkata, dia sedih apabila terkenangkan Nur Azmaniena ingin bertemu ibunya, Che Wan Nasharinawati Che Wan Abdullah, 26, yang bekerja di Kelantan sejak dua bulan lalu.

“Isnin lalu, dia beritahu rindu ibunya. Saya memintanya bersabar dan berjanji membawa berjumpa ibunya.


“Terkilan kerana gagal menunaikan permintaannya,” katanya.


Kesedihan keluarga Ramlah mendapat perhatian Ahli Parlimen Dungun Datuk Matulidi Jusoh yang melawat dan membiayai kos pengurusan jenazah yang dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Gong Pasir, di sini, semalam.

No comments:

Post a Comment