Search This Blog

Monday, February 4, 2013

Abu Sayyaf bebas dua tahananManila: Militan Abu Sayyaf membebaskan dua rakyat Filipina yang bertugas untuk stesen televisyen Jordan yang diculik sejak Jun lalu, kata polis semalam.

Ketua Polis Sulu, Antonio Freyra, berkata pihak berkuasa menemui jurukamera, Ramel Vela, serta juruteknik audio, Roland Letriro, dalam keadaan lemah, kelmarin.


“Kedua-dua mereka dibawa ke hospital tempatan untuk pemeriksaan,” katanya.

Vela dan Letriro dilaporkan hilang bersama wartawan warga Jordan, Baker Abdullah Atyani, ketika mereka mengadakan temu bual dengan kumpulan yang dikaitkan dengan al-Qaeda itu tahun lalu. Freyra berkata, Baker dipercayai masih ada dalam tahanan Abu Sayyaf.


Katanya, Vela dan Letriro kehilangan berat badan yang ketara kerana setiap hari berada dalam keadaan tertekan. Tidak dapat dipastikan setakat ini siapa yang mengusahakan pembebasan mereka. Sumber tentera berkata, Abu Sayyaf menuntut tebusan RM9.6 juta untuk pembebasan Baker dan dua krunya.


Ratusan anggota Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MILF) turut berunding dengan militan terbabit untuk membebaskan ketiga-tiga pekerja stesen televisyen berkenaan. - AP

No comments:

Post a Comment