Search This Blog

Wednesday, February 13, 2013

4 rumah panjang musnahKuala Lumpur: Empat rumah di Blok C Rumah Panjang Jalan 4/16C, Jinjang Utara di sini, musnah dalam kebakaran, tengah hari semalam.

Bomba yang menerima panggilan pada jam 12.03 tengah hari bagaimanapun berdepan kesukaran untuk memadamkan kebakaran apabila tiga pili bomba di kawasan kejadian rosak.
Ketua Operasi Bomba dan Penyelamat Jinjang, Rosli Haris, berkata empat jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Jinjang, Sentul dan Jalan Hang Tuah bersama 23 anggota bergegas ke tempat kejadian.

Namun, katanya, kerja memadam kebakaran tidak dapat dilakukan dengan segera kerana kerosakan pili bomba.

“Tiga pili bomba rosak dan tiada air menyebabkan kami terpaksa meminta bantuan dari Alam Flora untuk membekalkan air menggunakan lori tangki.

“Sejurus tiga lori tangki terbabit tiba di tempat kejadian, kerja memadam kebakaran terus dilakukan dan api dapat dikawal dari terus merebak dalam tempoh 10 minit,” katanya di sini, semalam.

Beliau berkata, tiga rumah terbabit musnah sama sekali dalam kebakaran itu.
“Semua penghuni berjaya menyelamatkan diri dan buat masa ini, kami masih menyiasat punca sebenar kebakaran serta jumlah kerugian,” katanya.

Sementara itu, mangsa M. Chandran, 39, memberitahu beliau hanya menyedari kediamannya terbakar apabila balik ke rumahnya kira-kira jam 12 tengah hari.

“Ada enam ahli keluarga saya berada di rumah ketika kejadian tetapi tiada satu barang pun dapat diselamatkan kerana api marak dengan terlalu cepat,” katanya.

No comments:

Post a Comment