Search This Blog

Thursday, January 17, 2013

Veterinar rampas lebih 400 zakar anjingTaipei: Pegawai veterinar Taiwan semalam berkata, mereka merampas lebih 400 zakar anjing serta pelbagai organ dalaman haiwan dalam serbuan di sebuah rumah penyembelihan haram.

Menurut pegawai Pusat Kawalan Penyakit Haiwan, 435 zakar anjing itu ditemui dalam sebuah peti sejuk yang disimpan bersama pelbagai bahagian lain.


Katanya, 12 bangkai anjing segar juga ditemui dalam serbuan kelmarin di daerah Yunlin itu.Tidak dapat dipastikan mengapa pemilik rumah penyembelihan itu menyimpan organ berkenaan.


Bagaimanapun, media tempatan mengesyaki lelaki terbabit mungkin menggunakan zakar itu untuk membuat arak herba kerana ia dipercayai mempunyai khasiat menguatkan tenaga batin. Pegawai itu berkata, dua anjing hidup diselamatkan, selain menemui pelbagai gelung anjing yang membayangkan sesetengah haiwan yang dibunuh di situ adalah haiwan peliharaan. “Pemilik pusat itu memiliki rekod membunuh banyak haiwan,” katanya. Lelaki terbabit boleh dihukum penjara setahun dan denda sehingga RM104,000 jika didapati mengulangi kesalahan berkenaan. - AFP

No comments:

Post a Comment