Trauma dengan bunyi kereta api
Landasan kereta api ini menjadi tempat Zudilman dilanggar
Trauma dengan bunyi kereta api
Suziana tidak dapat menahan sebak selepas melihat mayat suaminya, diangkat anggota polis, pertengahan bulan lalu
PASIR MAS– Meskipun sudah hampir 30 hari kematian suami, seorang suri rumah di Kampung Chenok merasakan baru semalam dia mendapat berita mengenai kemalangan suaminya.

Sayu mendengar siren kereta api

Setiap kali mendengar siren kereta api pada waktu petang, Wan Suziana Wan Mohd Nizam, 28, pasti sayu kerana saat itulah dia kehilangan suami, iaitu ketika melintas landasan pertengahan bulan lalu.

Suziana berkata, dia pasti berhenti sejenak daripada melakukan sebarang kerja dan ayat yang keluar dari mulut sama ada ‘awal kereta api kali ini atau lewat pula kereta api petang ini’.

Menurutnya, tindakan luar kawal ini mungkin disebabkan rasa rindunya terhadap arwah suami, Mohd Zudilman Che Ismail, 34.

“Saya tidak dapat mengelak daripada mengungkap kata-kata itu kerana ia memberi pengalaman pahit kepada saya dan anak-anak,” katanya, semalam.

Hilang arah

Suziana berkata, pada saat dia mendapat berita mengenali kemalangan suami, dia hilang arah, panik dan tidak tahu apa tindakan yang perlu diambil.

Sehingga kini katanya, dia buntu untuk mencari rezeki buat lima anak-anaknya yang masih kecil, berusia 10 bulan hingga 10 tahun.

Menurutnya, dia tidak mempunyai sebarang kemahiran apatah lagi sijil untuk mencari pekerjaan di luar negeri.

“Selepas ini, saya sanggup mempelajari apa sahaja kemahiran, demi menyediakan sesuap nasi untuk anak-anak.

“Amanah yang diberikan arwah suami, akan dipikul sehingga mereka berjaya di dunia dan cemerlang di akhirat,” katanya, semalam.

Mohon bantuan peralatan

Demi anak-anak, Suziana sanggup bersengkang mata mempelajari apa sahaja kemahiran jahitan, masakan dan lain-lain.

Dengan cara ini katanya, dia dapat bekerja dari rumah dan menjadi pengusaha kecil-kecilan di peringkat kampung.
“Kaedah ini juga akan memudahkan saya menjaga anak-anak yang masih kecil, di samping mengelakkan saya daripada meminta simpati penduduk kampung setiap hari.
“Sekiranya saya diberi bantuan peralatan perusahaan, saya dapat menjana pendapatan dan memperoleh sumber kewangan dengan lebih stabil,” katanya, semalam.

Harap bantuan kebajikan anak-anak diluluskan

Suziana berkata, dia mengharapkan bantuan kebajikan lima anak-anaknya diluluskan dengan secepat mungkin.

“Saya bersyukur kerana penduduk di sini amat prihatin dengan keperluan kami sekeluarga, memandangkan semua kelengkapan persekolahan anak-anak dibeli di saat-saat akhir.

“Sekiranya bantuan tidak dipanjangkan, saya yakin anak-anak pasti malu untuk ke sekolah, dengan mengenakan seragam lama,” katanya, semalam.

Menurutnya, dia amat bersyukur kerana anak-anak mengerti dengan keadaan yang dihadapi dan tidak menunjukkan sebarang kerenah.

Selepas kejadian itu katanya, anak-anak bersikap lebih berdikari dan bijak mengatur masa malah menjaga keperluan adik-beradik yang lain.

Dalam kejadian ini, suami Suziana yang juga pekerja sambilan Telekom Malaysia maut selepas terpelanting akibat dilanggar kereta api dari arah Pasir Mas ke Tanah Merah Pada 15 Disember lalu.

Mangsa dikatakan cuba melintas landasan sambil memegang telefon bimbit, namun tidak mendengar laungan jiran dan penduduk yang berada berdekatan.

Mangsa maut di tempat kejadian selepas mengalami kecederaan parah di bahagian kepala dan badan.