JAKARTA - Pasukan pencari dan penyelamat hari ini menemui satu lagi mayat yang tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di daerah Agam, Sumatera Barat menjadikan jumlah korban kepada 12 orang setakat ini.

Jurucakap Pejabat Daerah Agam berkata, mayat wanita berusia 50 tahun ditemui pada pukul 11 pagi dan pencarian terhadap lapan lagi mangsa yang dipercayai tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Jorong Data Kampuang Dadok Nagari Sungai Batang, di daerah kecil Tanjung Raya itu, diteruskan.

Pasukan mencari dan menyelamat yang terdiri daripada anggota polis, tentera, Badan Pengurusan Bencana Daerah (BPBD) dan orang ramai, dibantu oleh unit anjing pengesan dan jentera berat dalam operasi itu.

Tanah runtuh pada awal pagi Ahad berikutan hujan lebat, mengakibatkan sejumlah 20 orang penduduk dipercayai tertimbus dan setakat ini 12 mayat telah ditemui.

Enam penduduk cedera dalam peristiwa itu yang telah menyebabkan sekurang-kurangnya 15 rumah penduduk tertimbus.

Sebahagian daripada kawasan sawah di perkampungan itu turut tertimbus oleh runtuhan tanah itu.

Dalam satu lagi kejadian tanah runtuh pada Sabtu malam di kawasan perlombongan geothermal milik syarikat minyak nasional Pertamina di Desa Lempur Tengah, daerah kecil Gunung Raya, di Kerinci, Jambi, Sumatera, lima orang mangsa mati tertimbus manakala empat yang lain cedera. - Bernama