Search This Blog

Saturday, January 5, 2013

Polis Marin gagalkan cubaan seludup 960kg gula pasir subsidi
4 Januari 2013
TAWAU - Pasukan Polis Marin Tawau menggagalkan cubaan menyeludup keluar 960 kilogram gula pasir bersubsidi dari Tawau dalam Operasi Paradise di kawasan perairan Tanjung Batu semalam.

Komander PPM Sabah ACP Abdul Manaf Othman berkata gula berkenaan dirampas dari dua bot laju yang diperiksa di kawasan laut Tanjung Batu oleh tiga anggota PPM pada pukul 1.30 dan 1.40 petang selepas mendapati kedua-dua bot itu dalam keadaan mencurigakan.

"Bot ronda PPM Tawau telah menghampiri dan membuat pemeriksaan ke atas dua bot laju yang dalam perjalanan menuju perairan sempadan Malaysia/Indonesia dan didapati membawa muatan gula pasir bersubsidi dipercayai cuba diseludup ke negara jiran," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Abdul Manaf berkata siasatan awal mendapati gula pasir itu cuba diseludup masuk ke Indonesia melalui Sungai Hj Kuning yang tidak diwarta sebagai kawasan penurunan barangan kawalan.

Seorang lelaki Indonesia berumur 29 tahun dan seorang lelaki tempatan berumur 21 tahun ditahan untuk membantu siasatan, katanya.

Turut dirampas ialah dua bot laju dan dua unit enjin sangkut berkuasa 40 kuasa kuda. Keseluruhan rampasan dianggar bernilai RM17,592.- Bernama

No comments:

Post a Comment