Search This Blog

Sunday, January 6, 2013

Pesta liar di kedutaan, duta Honduras dipecatBOGOTA - Duta Honduras ke Colombia dipecat ekoran satu majlis sambutan Krismas di kedutaannya di sini bulan lalu dengan menjemput dua pelacur manakala komputer riba dan telefon bimbit pula dilarikan tetamu.

Bukti pesta liar ditemui di bangunan kedutaan itu.

Akbar tempatan melaporkan rakan seorang kakitangan kedutaan dan pelacur terbabit meninggalkan premis kedutaan dengan komputer dan telefon bimbit, yang mempunyai maklumat sensitif mengenai penyeludupan dadah.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan semalam, Kementerian Luar Honduras berkata, Duta Carlos Rodriguez dilaporkan telah diminta meletakkan jawatan demi menjaga hubungan baik dengan Colombia.

Pihak berkuasa negara Amerika Latin itu sedang menyiasat laporan bahawa dua pelacur telah dijemput menghadiri sambutan yang diadakan pada 20 Disember lalu.

Sebuah jawatankuasa siasatan telah dibentuk di Honduras manakala pihak berkuasa Colombia cuba mengenal pasti dua pelacur terbabit.

Laporan media menyebut seorang pekerja yang rapat dengan Rodriguez didakwa menguruskan sambutan itu dan membawa kedua-dua pelacur berkenaan.

Kenderaan kedutaan digunakan untuk membawa mereka masuk ke dalam bangunan kedutaan.

Bagaimanapun laporan itu tidak menyebut sama ada duta hadir pada majlis itu.

Beberapa ejen khidmat risikan Amerika Syarikat juga terlibat dalam skandal seks seumpama itu tahun lalu menjelang lawatan rasmi Presiden Barack Obama ke Colombia.

Mereka dikenakan tindakan disiplin pada April lalu atas dakwaan melanggan pelacur di bilik hotel mereka.

No comments:

Post a Comment