Search This Blog

Friday, January 25, 2013

Klinik gugur bayi diserbuBangkok: Polis menyerbu sebuah klinik yang menjalankan kegiatan pengguguran secara haram dan turut menahan tiga suspek di daerah Bang Sue, semalam.

Serbuan itu dilakukan atas maklumat diterima bahawa terdapat sebuah kilinik yang beroperasi menjalankan kegiatan pengguguran di kawasan Phahon Yothin. Menurut Timbalan Ketua Polis Bang Sue, Leftenan Amnart Harn-Chana, anggotanya mengarahkan pekerja klinik itu membuka pintu selepas mereka enggan memberi kerjasama lebih 40 minit.


Ketika serbuan, polis menemui seorang wanita berusia 21 tahun yang hamil tujuh bulan di klinik itu. Dia kemudian dihantar ke hospital Ratchawithee.

Berdasarkan siasatan, klinik itu mempunyai lesen yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan Awam lima tahun lalu dan mula menjalankan kegiatan pengguguran haram sejak setahun lalu.


Khidmat pengguguran disediakan untuk wanita yang hamil enam hingga tujuh bulan dengan bayaran 30,000 baht (RM3,000).


Polis berkata, ketiga-tiga suspek yang ditahan bekerja di kilinik itu, tetapi doktor di situ tidak tahu-menahu bahawa kliniknya digunakan untuk kegiatan pengguguran. - Bangkok Post

No comments:

Post a Comment