Search This Blog

Thursday, January 17, 2013

Jakarta banjir

Penduduk Jakarta yang terjejas akibat banjir dipindahkan ke kawasan selamat semalam. - Foto REUTERSPenduduk Jakarta yang terjejas akibat banjir dipindahkan ke kawasan selamat semalam. - Foto REUTERS Lebih 100,000 pindah, air naik hingga tiga meter

Jakarta: Hujan lebat di seluruh ibu kota ini dan Banten minggu ini menyebabkan lebih 100,000 penduduk kehilangan tempat tinggal, memutuskan beberapa jalan dan menyebabkan ribuan rumah rosak akibat ditenggelami air.
Jakarta Timur paling teruk terjejas dengan tujuh daripada 10 daerah kecil ditenggelami air dengan banjir mencapai tiga meter.


Ketua Agensi Pencegahan Bencana Nasional di Banten (BNPB), Suyadi Wiraatmadja, berkata banjir menyebabkan lebih 109,000 penduduk terpaksa dipindahkan, walaupun kebanyakannya sudah pulang selepas banjir surut.
Keadaan cuaca basah juga menyebabkan beberapa jalan seperti Jalan Jatinegara Barat, Kalibata dan jambatan Kampung Melayu Kecil banjir, yang memutuskan laluan ke kawasan di Jakarta Timur dan perbandaran berhampiran di Jakarta Selatan.

Rangkaian TransJakarta ditutup

Timbalan Datuk Bandar Jakarta Timur Husein Murad berkata semalam bahawa daerah kecil di Jatinegara, Kramat Jati dan Matraman paling teruk terjejas dengan lebih 6,000 penduduk kehilangan tempat tinggal.
“Banjir juga menyebabkan rangkaian TransJakarta menutup beberapa stesen bas dan mengalih laluan di tiga daripada 10 laluannya,” katanya.

Seorang jurucakap TransJakarta, Sri Ulina Pinem, berkata tiga laluan yang ditutup adalah Koridor 1 yang menghubungkan Kalideres di Jakarta Barat dengan Harmoni di Jakarta Pusat; Koridor VII (Kampung Rambutan di Jakarta Selatan ke Kampung Melayu di Jakarta Timur) dan Koridor VIII (Harmoni ke Lebakbulus di Jakarta Timur).

“Kami berharap orang ramai memahami gangguan operasi. Kami akan menangani masalah ini secepat mungkin,” kata Sri.

Gabenor Jakarta Joko Widodo berkata pagi semalam bahawa beliau akan bertemu Naib Presiden Boediono lewat semalam bagi membincangkan antara lain masalah banjir di ibu kota ini. - AP/Agensi

No comments:

Post a Comment