Search This Blog

Thursday, January 17, 2013

Gadai nyawa sampai tuaKuala Lumpur: Sudah berusia 56 tahun serta berumah tangga selain mempunyai tiga anak, namun sanggup menggadai nyawa dengan menunggang motosikal di bawah pengaruh dadah dan tiada lesen.

Lelaki terbabit turut memberi alasan sakit dan perlu ‘tenaga’ untuk bekerja, ketika disoal sebaik ditahan dalam operasi bersepadu dijalankan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bersama beberapa agensi penguatkuasaan di Plaza Tol Sungai Besi, di sini, kelmarin.


Dalam operasi yang bermula jam 8 malam dan berakhir awal pagi semalam itu, 470 motosikal diperiksa dengan 34 daripadanya disita kerana tiada lesen memandu serta cukai jalan.Pengarah JPJ Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Mohd Nadzri Osman berkata, operasi itu dijalankan dengan kerjasama Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan menyasarkan penunggang motosikal yang kerap melakukan kesalahan berulang.


“Jumlah keseluruhan saman dikeluarkan adalah 190 kes atas pelbagai kesalahan, manakala dikenakan notis pula 156 kes dan pihak AADK turut mengesan tujuh penunggang motosikal yang berada di bawah pengaruh dadah.


“Kebanyakan kes membabitkan kesalahan tiada lesen memandu dan bagi yang tiada cukai jalan kenderaan mereka kami sita serta pesalah akan dikenakan tindakan tegas,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

No comments:

Post a Comment