Search This Blog

Friday, January 25, 2013

Dalang kahwin palsu dicekup


Bangkok: Jabatan Siasatan Khas (DSI) Thailand menahan dua lelaki Nigeria yang didakwa menipu 20 juta baht (RM2 juta) daripada sejumlah wanita tempatan dalam satu komplot perkahwinan.

Jabatan itu berkata, Benjamin Olakune Owewole, 44, dan Oladapo Awooyele, 35, menipu mangsa dengan mendakwa mereka anggota pasukan Marin Amerika Syarikat yang berkhidmat di Afghanistan.


Mereka berjanji mengahwini mangsa selepas menamatkan proses persaraan awal dan meminta mangsa memasukkan wang bagi membantu membayar wang pemprosesan persaraan itu.

Seorang wanita bagaimanapun sangsi dengan dakwaan lelaki berkenaan dan memaklumkannya kepada pihak berkuasa.


Kedua-dua warga Nigeria itu ditangkap bersama-sama wang berjumlah kira-kira 11 juta baht (RM1.1 juta).


Menurut jabatan itu, sekurang-kurangnya 400 wanita di seluruh dunia menjadi mangsa lelaki berkenaan. Mangsa mereka di Thailand dikatakan ditipu sebanyak 20 juta baht.

Ketua DSI, Tharit Pengdit berkata, suspek mendekati mangsa, biasanya wanita tanpa suami yang berusia 40 tahun atau lebih tua, kebanyakannya balu atau janda, menerusi laman sembang di Internet dan Facebook.


Mereka mengada-adakan cerita dengan seorang rakan memainkan peranan berbeza, seperti anggota keluarga sakit, pegawai atasan atau rakan sekerja yang akan menelefon mangsa. Mangsa ditipu dengan pujukan memasukkan wang ke dalam akaun mangsa di Malaysia, Singapura dan Taiwan.

Biro Hal Ehwal Luar dan Jenayah Antarabangsa yang bekerjasama dengan Bahagian Jenayah Pemerasan dan Teknologi menahan kedua-dua suspek di sebuah pusat beli-belah di wilayah Nonthaburi.


Di bilik hotel mereka di Bangkok, penyiasat menemui wang tunai AS$370,000 (RM1.1 juta), komputer dan telefon bimbit digunakan dalam komplot itu. - Bangkok Post

No comments:

Post a Comment