Search This Blog

Thursday, January 17, 2013

Buruh ceroboh bilik bekas awek dijelKuantan: Gara-gara menceroboh bilik tidur bekas teman wanitanya, seorang buruh dijatuhi hukuman penjara 12 bulan oleh Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Majistret Nurunaim Abdullah menjatuhkan hukuman itu selepas Mohamed Haniffah Ismail, 27, dari Sungai Lembing, mengaku bersalah.


Dia didakwa melakukan pecah rumah dengan memasuki bilik tidur wanita di sebuah rumah di Jalan Air Putih 3, Air Putih, pada 5 April 2011, antara jam 12.30 tengah malam hingga 6 pagi dan 6 April 2011 jam 12.30 tengah malam.Mohamed Haniffah didakwa mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun dan denda jika disabitkan kesalahan.


Berdasarkan fakta kes, pada 5 April 2011, pengadu yang tidur dalam biliknya terjaga apabila mendengar bunyi seperti ada orang masuk sebelum melihat tertuduh berada di dalam bilik.


Pengadu yang juga bekas teman wanita tertuduh cuba untuk keluar dari bilik itu namun dihalang tertuduh dan diugut jangan memaklumkan perkara itu kepada keluarganya sambil memegang sebotol cecair dipercayai asid. Tertuduh keluar dari bilik menerusi tingkap yang sudah dipotong palang besi serta dicabut cerminnya jam 6 pagi.

Sehari selepas itu, tertuduh sekali lagi menceroboh bilik pengadu menerusi tingkap sama jam 12.30 tengah malam, tetapi melarikan diri beberapa minit kemudian selepas mendengar jeritan seseorang dari luar rumah.


Pada 3 Ogos tahun lalu, tertuduh ditangkap di rumahnya di Sungai Lembing.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Ungku Alfiati Zabedah Ungku Ismail manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

No comments:

Post a Comment