Search This Blog

Sunday, January 27, 2013

Banduan rusuh 50 maut di VenezuelaBARQUISIMETO - Sekurang-kurangnya 50 telah terbunuh dalam satu rusuhan penjara di sebelah barat wilayah ini semalam.

Menurut seorang kakitangan hospital, rusuhan itu tercetus apabila media tempatan menyiarkan berita Pegawai Kanan Penjara, Iris Varela yang berkata, tentera telah dihantar ke Penjara Uribana di Barquisimeto untuk mengesan senjata.

Pengarah hospital Ruy Medina memberitahu agensi berita AFP bahawa kira-kira 90 orang cedera, kebanyakannya akibat luka kerana tembakan.

Kematian membabitkan tahanan, pengawal dan pekerja penjara.

Penyelaras organisasi bukan kerajaan, Carlos Nieto Palma yang mempertahankan tahahan Venezuela memberitahu BBC, angka kematian boleh meningkat.

"Apa yang sepatutnya menjadi satu prosedur biasa dalam mana-mana penjara berakhir dengan pertembungan antara tentera Pengawal Kebangsaan [tentera] dan penghuni," ujarnya.

Menurut beliau, organisasinya telah mengklasifikasikan  Penjara Uribana sebagai yang paling berbahaya di negara itu, berdasarkan bilangan insiden ganas yang direkodkan di sana.

Penjara Venezuela rosak akibat kesesakan dan percambahan senjata dan dadah.

No comments:

Post a Comment