Search This Blog

Sunday, January 27, 2013

Anak rayu bapa pulang

Thoon Deong (kiri) bersama dua anak Mun Yew (gambar kecil) memegang gambar dan risalah merayu bapa mereka pulang ke pangkuan keluarga.Thoon Deong (kiri) bersama dua anak Mun Yew (gambar kecil) memegang gambar dan risalah merayu bapa mereka pulang ke pangkuan keluarga. Georgetown: Seorang remaja lelaki terpaksa menangguhkan niat untuk menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi, manakala keluarganya mungkin dihalau keluar daripada rumah sewa selepas bapanya menghilangkan diri sejak setahun lalu.

Lam Jun Keat, 18, berkata beliau terpaksa bekerja kerana enggan membebankan ibunya, Mak Lih Yie, 42, yang hanya bekerja sebagai pencuci pinggan dan pelayan restoran dengan pendapatan kira-kira RM600 sebulan.
Remaja itu berkata, ibunya juga perlu membiayai pendidikan adik perempuannya, Lam Shuet Mun, 15, yang akan menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini.Berhenti sekolah, bantu ibu

Katanya, beliau berhenti sekolah kerana perlu membantu ibunya yang terpaksa bekerja siang malam untuk mencari rezeki selepas bapa mereka, Lam Mun Yew, 52, menghilangkan diri.
“Jika saya meneruskan pembelajaran, ibu perlu membiayai yuran pengajian kolej sebanyak kira-kira RM250 sebulan.

“Oleh itu, saya harap ayah supaya segera pulang ke pangkuan keluarga kerana kami semua amat merinduinya,” katanya ketika ditemui pada sidang media di Biro Pengaduan Awam MCA, Jalan Pahang, di sini, semalam.
Hadir sama, ibunya dan Timbalan Ketua Biro Pengaduan Awam MCA Pulau Pinang, Lim Thoong Deong.

Lih Yie berkata, sejak ditinggalkan mereka tidak pernah menerima sebarang bantuan kewangan kecuali sewa bulanan rumah sebanyak RM750 dibayar suaminya secara terus melalui bank.

Katanya, bagaimanapun dia terkejut apabila pemilik rumah datang minggu lalu meminta menjelaskan bayaran sewa rumah, yang tertunggak selama tiga bulan dengan memberikan tempoh sehingga 15 Februari ini bagi mengelak diusir.


Selisih faham

Beliau mengakui berlaku sedikit perselisihan faham dengan suaminya, yang juga seorang kontraktor tetapi tidak menyangka suaminya itu sanggup meninggalkan mereka sekeluarga.

“Saya ada menghubungi suami tetapi gagal kerana telefon bimbitnya ditutup dan mungkin beliau sudah menukar nombor telefon.

“Kehidupan kami susah sehingga tidak dapat menjelaskan sewa rumah dan yuran pengajian anak-anak,” katanya.

No comments:

Post a Comment