Search This Blog

Thursday, January 17, 2013

672 silinder gas 'diseleweng' dirampasPegawai Penguatkuasa KPDNKK Selangor  merampas tong gas LPG haram  yang disimpan di sebuah stor dalam serbuan di Segambut. - Foto Zulfadhli Zulkifli
Pegawai Penguatkuasa KPDNKK Selangor merampas tong gas LPG haram yang disimpan di sebuah stor dalam serbuan di Segambut. - Foto Zulfadhli Zulkifli

Kuala Lumpur: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) merampas 672 silinder gas petroleum cecair (LPG) bernilai hampir RM100,000 dalam serbuan di sebuah gudang berhampiran Stesen Komuter Segambut, di sini, semalam.

Dalam serbuan kira-kira jam 4.30 petang itu, turut ditahan dua pekerja lelaki, termasuk seorang warga Myanmar ketika leka memindahkan silinder gas berkenaan di premis terbabit bagi membantu siasatan.
Maklumat risikan
Usaha giat dijalankan bagi mengenal pasti dalang utama kegiatan itu, termasuk pemilik premis untuk siasatan lanjut," Othman Nawang, Ketua Penguatkuasa KPDNKK Selangor

Ketua Penguatkuasa KPDNKK Selangor, Othman Nawang, berkata serbuan dilakukan hasil maklumat risikan sejak sebulan lalu, selepas bertindak terhadap aduan awam terdapat aktiviti mencurigakan di premis terbabit.

Katanya, hasil siasatan mendapati gudang terbabit dijadikan stor penyimpanan serta pemindahan LPG subsidi yang dipercayai diseleweng bagi kegunaan domestik dan perindustrian.

“Berdasarkan laporan diterima, ini kali kedua premis terbabit diserbu sejak 2009. Usaha giat dijalankan bagi mengenal pasti dalang utama kegiatan itu, termasuk pemilik premis untuk siasatan lanjut,” katanya kepada pemberita, di sini semalam.

Beliau berkata, daripada jumlah keseluruhan itu, 602 tong gas dengan berat 14 kilogram adalah untuk kegunaan domestik, manakala selebihnya berkapasiti 50 kilogram bagi kegunaan perindustrian.
Harga mahal

“Harga LPG subsidi ialah RM21.40 setong (kegunaan domestik) di pasaran semasa, namun sindiket dipercayai menjualnya pada harga RM26.90 untuk mendapatkan keuntungan lebih.

“Berdasarkan jumlah tong gas dirampas petang tadi (semalam), kita tidak menolak kemungkinan ia bagi menampung pasaran di Lembah Klang dan kawasan sekitarnya,” katanya.

No comments:

Post a Comment