Search This Blog

Wednesday, January 30, 2013

Tanah runtuh di Sumatera Barat: 12 mayat ditemuiJAKARTA 28 Jan. - Pasukan pencari dan penyelamat pada Isnin menemui satu lagi mayat yang tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di daerah Agam, Sumatera Barat menjadikan jumlah korban kepada 12 orang setakat ini.
Jurucakap Pejabat Daerah Agam berkata mayat wanita berusia 50 tahun ditemui pada pukul 11 pagi dan pencarian terhadap lapan lagi mangsa yang dipercayai tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Jorong Data Kampuang Dadok Nagari Sungai Batang, di daerah kecil Tanjung Raya itu, diteruskan.
Pasukan mencari dan menyelamat yang terdiri daripada anggota polis, tentera, Badan Pengurusan Bencana Daerah (BPBD) dan orang ramai, dibantu oleh anjing pengesan dan jentera berat dalam operasi itu.
Tanah runtuh pada awal pagi Ahad berikutan hujan lebat, mengakibatkan sejumlah 20 orang penduduk dipercayai tertimbus dan setakat ini 12 mayat telah ditemui.
Enam orang penduduk cedera dalam peristiwa itu yang telah menyebabkan sekurang-kurangnya 15 buah rumah penduduk tertimbus.
Sebahagian daripada kawasan sawah di perkampungan itu turut tertimbus oleh runtuhan tanah itu.
Dalam satu lagi kejadian tanah runtuh pada Sabtu malam di kawasan perlombongan geothermal milik syarikat minyak nasional Pertamina di Desa Lempur Tengah, daerah kecil Gunung Raya, di Kerinci, Jambi, Sumatera, lima orang mangsa mati tertimbus manakala empat yang lain cedera. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130128/lu_10/Tanah-runtuh-di-Sumatera-Barat-12-mayat-ditemui#ixzz2JOV6ZpuP
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment