KUALA LUMPUR - Hanya dua daripada 18 pelatih Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) masih dirawat di hospital kerana jangkitan virus influenza A (H1N1), kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
  
Beliau berkata baki 16 pelatih telahpun sihat dan mereka telah pulang ke kem latihan masing-masing bagi meneruskan latihan seperti biasa.
  
"Kita sentiasa memantau keadaan kem latihan dari semasa ke semasa bagi memastikan kem latihan bebas daripada virus H1N1," katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Koperasi Tentera yang ke-47, di Kem Sungai Buloh di sini hari ini.
  
Pada 13 Jun lepas, 18 pelatih di kem Dusun Resort, Kuala Nerang dimasukkan ke hospital Kuala Nerang kerana jangkitan H1N1 manakala 78 orang lagi dikuarantin dalam blok khas kem kerana menunjukkan tanda-tanda jangkitan H1N1.
  
Sementara itu ketika ditanya pemberita mengenai cadangan mewajibkan pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia menyertai PLKN, Zahid berkata perkara itu akan diteliti dan dikaji oleh kerajaan terlebih dahulu.
  
"Kita lihat dari pelbagai aspek dan kena lihat juga dari keseimbangan kewangan negara, secara ideal saya rasa ia patut dilakukan tetapi secara praktikal kita kena lihat dulu kemampuan kewangan negara," katanya.
  
Zahid berkata apa yang cuba dilakukan oleh kerajaan pada masa kini ialah menerapkan seramai 620,000 bekas pelatih PLKN untuk menjadi badan sukarelawan supaya segala bentuk ilmu dan latihan yang dipelajari mereka dapat dipraktikkan.
  
Beliau menambah pihak kabinet memperuntukkan RM11 juta pemberian elaun kepada alumni PLKN yang bergiat aktif dalam badan sukarelawan.
  
"Kita akan mendaftarkan sebahagian alumni ini untuk bergiat aktif di setiap peringkat badan sukarela dan ini merupakan apa yang ingin dilakukan kerajaan," katanya. - Bernama