Search This Blog

Saturday, December 15, 2012

Warga Myanmar paling ramai jadi pengedar dadah jalanan

Warga Myanmar paling ramai jadi pengedar dadah jalanan - Semasa - Sinar Harian:

KUALA LUMPUR - Warga Myanmar adalah yang paling ramai ditahan berkaitan kes pengedaran dadah melibatkan warga asing di sekitar ibu kota tahun ini.
Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur Supt Adnan Azizon berkata daripada 393 warga asing yang ditahan bersabit pengedaran dadah bagi tempoh Januari hingga Oktober lepas, 179 adalah rakyat Myanmar.
"Pengedar melibatkan warga Myanmar dikenal pasti menjalankan kegiatan di sekitar kawasan pasar borong dan kebanyakannya mengedar secara kecil-kecilan," katanya pada sidang media, di sini hari ini.
Katanya siasatan juga mendapati pengedar warga Myanmar menjual dadah jenis heroin.
Beliau berkata selain warga Myanmar, warga Indonesia serta Iran juga antara yang ramai ditahan iaitu Indonesia (51) dan Iran (35) manakala bakinya melibatkan warga negara lain termasuk Nigeria dan Pakistan.
"Tetapi kalau warga Iran, Nigeria dan Pakistan mereka lebih cenderung dalam pengedaran dadah jenis syabu," katanya.
Semua mereka ditangkap menerusi beberapa serbuan di sekitar Kuala Lumpur termasuk di sebuah tapak semaian di Jalan Hulu Langat, Batu 9, Cheras pada September lepas, yang menyaksikan tiga orang termasuk sepasang suami isteri dan seorang lelaki Bangladesh diberkas dan 9.1 kilogram dadah jenis heroin bernilai RM300,000 dirampas.- Bernama

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment