Search This Blog

Thursday, December 6, 2012

Wanita warga Indonesia rayu hakim ringan hukuman

Wanita warga Indonesia rayu hakim ringan hukuman - Perak - Sinar Harian:

Wanita warga Indonesia rayu hakim ringan hukuman
Warga Indonesia yang ditahan di sebuah premis di Kampung Kurnia, Slim River kerana melakukan pelbagai kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63, dibicarakan, semalam.
TELUK INTAN - Seorang wanita warga Indonesia sanggup menangis dan merayu agar hukuman diringankan di Mahkamah Seksyen Khas Pati, di sini, pagi semalam.

Wanita dikenali sebagai Maya, 26, itu dituduh melakukan dua kesalahan di bawah Seksyen 6 (1)(c) dan 15 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63, ketika ditahan sepasukan anggota Imigresen di rumah kongsi di tapak pembinaan, di Slim River, 22 November lalu.

Namun begitu, Hakim Mahkamah Seksyen Khas Pati, D Surita Kaur Jessy tetap tegas dengan menjatuhkan hukuman empat bulan penjara daripada tarikh ditahan kerana tertuduh melakukan dua kesalahan iaitu tinggal lebih masa dan tiada dokumen perjalanan sah.

Selain Maya, tujuh rakan senegaranya turut melakukan pelbagai kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 apabila ditahan sepasukan anggota Imigresen di sebuah premis di dalam tapak pembinaan, Kampung Kurnia, Slim River, 22 November lalu.

Mereka yang dituduh dikenali sebagai, Budiono, 27, Mohlas, 43, Fayakun Sanata, 47, Iman Alimin, 37, Busami, 62, Waluyo, 24, dan Seis, 30, berasal daripada Indonesia.

Kesemua tertuduh tidak diwakilkan peguam bela mengaku bersalah setelah pertuduhan dibacakan manakala pendakwaan dijalankan oleh Pegawai Pendakwa Jabatan Imigresen Negeri, L Anbanathan.

Budiono, Mohlas, Fayakun Sanata, Iman Alimin dan Busami dituduh di bawah Seksyen 15 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 iaitu tinggal lebih masa.

Kelima-lima tertuduh telah tinggal lebih masa di negara ini di antara tiga bulan sehingga tiga tahun telah dijatuhkan hukum penjara antara tiga hingga enam bulan.

Manakala, Waluyo dan Seis melakukan kesalahan di bawah Seksyen 15 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63 iaitu, tidak mempunyai dokumen perjalanan sah dijatuhkan hukum penjara enam bulan penjara dari tarikh mereka ditangkap.

Kesemua tertuduh lelaki akan menjalani penjara di Penjara Pokok Sena, Kedah manakala wanita akan menghadapi hukuman di Penjara Tapah.
Mengikut fakta kes, pada 22 November lalu, satu Ops Bersepadu dijalan kira-kira jam 1.05 pagi telah menyerbu sebuah premis di Kampung Kurnia, Slim River dan telah melakukan pemeriksaan terhadap 10 warga asing.
Hasil pemeriksaan, enam lelaki dan dua wanita warga Indonesia yang dipercayai melakukan pelbagai kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 ditahan dan dihantar ke Depot Tahanan Imigresen Langkap untuk tindakan lanjut.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment