Search This Blog

Tuesday, December 11, 2012

Wang haram: HSBC bayar denda RM6 bilion

Wang haram: HSBC bayar denda RM6 bilion - Global - Sinar Harian:

HSBC
HSBC
NEW YORK - HSBC, antara bank terbesar di dunia, terpaksa membayar pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) sebanyak AS$1.9 bilion (hampir RM6 bilion) sebagai penyelesaian kes pengubahan wang - jumlah terbesar dibayar oleh mana-mana bank setakat ini.
Bank yang berpangkalan di United Kingdom ini dilaporkan telah bertindak sebagai saluran kepada negara-negara "kasar dan pengedar dadah" untuk melabur wang haram.
Konglomerat perbankan ini pernah mengakui ia berhadapan dengan masalah mengawal pengubahan wang dan telah meminta maaf.

Laporan dikeluarkan oleh Senat Amerika Syarikat (AS) Julai lalu menunjukkan bahawa kekurangan sistem kawalan yang mencukupi menyebabkan bank itu terdedah kepada amalan pengubahan wang.

"Kami memikul tanggungjawab atas kesalahan-kesalahan masa lalu," kata Ketua Eksekutif Kumpulan, Stuart Gulliver dalam satu kenyataan.

Bank itu mengatakan bahawa ia telah mengeluarkan hampir AS$290 juta (RM600 juta) untuk memperbaiki sistem mencegah pengubahan wang.
Bulan lalu, HSBC juga telah mengumumkan terpaksa mengeluarkan hampir AS$1.5 bilion (RM4.5 bilion) bagi menampung kos penyelesaian kes dan denda.
HSBC terpaksa menanggung kerugian ini berikutan laporan Senat AS yang mendapati banyak kritikan oleh kawalan pengubahan wang.

Mereka juga mendapati yang bank itu kerap melepasi sekatan yang dilakukan oleh Iran, Korea Utara dan negara-negara lain di bawah sekatan AS.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment