Search This Blog

Friday, December 14, 2012

Tiga sekeluarga nyaris rentung

Tiga sekeluarga nyaris rentung - Pahang - Sinar Harian:

Tiga sekeluarga nyaris rentung
Kebakaran kenderaan yang dinaiki Melah bersama adik dan anak saudaranya bermula di bonet depan
BANDAR TUN RAZAK – Tiga sekeluarga baru pulang menziarahi saudara yang meninggal dunia, nyaris rentung apabila kereta jenis Ford Telstar dinaiki mereka tiba-tiba terbakar di Kilometer 5 Jalan Keratong-Segamat, di sini, petang semalam.
Dalam kejadian jam 3.30 petang itu, mangsa, Melah Mohd Idris, 57, dalam perjalanan pulang dari Sungai Kelemah, Gemas, Negeri Sembilan ke rumahnya di Lepar Hilir 1, Kuantan.

Melah berkata, sewaktu melalui simpang tiga Felda Keratong, kepulan asap tiba-tiba keluar dari bonet hadapan.

Menurutnya, dia kemudian bertindak memperlahankan kenderaan dan berhenti kira-kira 150 meter dari tempat kejadian.

“Ketika memandu, saya terkejut apabila melihat kepulan asap berwarna putih di hadapan cermin kereta dan mencari tempat sesuai untuk memberhentikan kenderaan.

“Namun saya tidak dapat memberhentikan kenderaan serta-merta kerana jalan sempit dan mungkin membahayakan pengguna lain,” katanya.

Melah yang juga peneroka berkata, sebaik memberhentikan kenderaan, dia bersama adik dan anak saudaranya terus menjauhkan diri berikutan api mulai marak.
“Sebaik sampai di tempat lebih selamat, kami bertiga terus keluar lalu menyelamatkan diri sebelum kereta itu hangus,” katanya.
Menurutnya, barangan berharga seperti geran kereta, telefon bimbit, kunci rumah dan beg pakaian juga tidak sempat diselamatkan.
Sementara itu, Ketua Operasi Bomba dan Penyela-mat Muadzam Shah, Mokhtar Seman berkata, bomba yang menerima maklumat terus bergegas ke tempat kejadian.
“Kami tiba di lokasi kejadian 10 minit kemudian dan masih menyiasat punca sebenar kebakaran,” katanya.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment